Kjerstin Dellert Foto:

Kjerstin Dellert har avlidit

Kultur

Operasångaren och teaterchefen Kjerstin Dellert är död.

– Hon somnade in i morse kvart över åtta hemma i närvaro av sin man Nils Åke, säger Ingrid Wittbom, pressansvarig på Ulriksdals slottsteater Confidencen.

Kjerstin Dellert blev 92 år.

Sopranen Kjerstin Dellert blev en våra mest kända och uppskattade sångare, inte minst för att hon under sin karriär gjorde en stor insats för att göra opera både folklig och lättillgänglig. Till hennes största insatser hör återuppbyggnaden av Confidencen där hon var en av initiativtagarna.

– Kjerstin har haft en väldigt stor och speciell betydelse både för Confidencen och svenskt kulturliv. Och vi sörjer så klart hennes bortgång men tänker också på henne med glädje och tacksamhet, säger Ingrid Wittbom.

Hon säger att Dellert har gjort stort avtryck vad gäller "allt från kvinnlig frigörelse till allt som hon har gjort på scenen".

Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg 1947. Hon var från 1950-talet anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och tillsammans med Elisabeth Söderström skapade hon det mycket populära tv-programmet ”Prima primadonnor”.

Skådespelaren Börje Ahlstedt samarbetade med Kjerstin Dellert de sista tio åren av hennes liv. Varje år brukade han läsa Tennysons "Nyårsklockan" på Confidencen där Dellert var teaterchef.

– Nu på nyåret var det första gången hon inte var med. Då förstod jag att nu är Kjerstin dålig när hon inte kunde vara med på sin underbara teater. Det var sorgligt. Det är en stor förlust, säger Börje Ahlstedt.

Kjerstin Dellert och Börje Ahlstedt spelade också mot varandra i August Strindbergs "Fröken Julie" och Dellert kallade sig då skämtsamt för "en av världens äldsta Fröken Julie".

Vad kommer du att minnas henne mest för?

– Det är hennes oerhörda kraft för sången och för teatern och hennes stora kärlek till att uppträda. När hon gick upp på en scen så tändes så många ljus omkring henne, egna ljus som hon själv kunde sätta på och stänga av. Det försökte jag anamma – hela hennes själsliga ljussättning, säger Börje Ahlstedt.

Operasångaren Loa Falkman debuterade 1973 på Kungliga Operan i Stockholm, i en uppsättning av "Tintomara" där just Kjerstin Dellert medverkade.

– Hon har haft en oerhört lång och framgångsrik operakarriär, och bröt även ny mark i schlagervärlden. Hon var över huvud taget en oerhört folkkär person, inte minst genom sitt 40-åriga jobb med Confidencen. En oerhört generös, passionerad och rolig person. Jag känner stor saknad, stor melankoli men också tacksamhet över att få ha varit hennes vän, säger Loa Falkman.

Confidencen Dellerts livsverk

Sopranen Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg 1947. Hon var från 1950-talet anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och Elisabeth Söderström. Med den senare skapade hon även tv-programmet ”Prima primadonnor” som lyckades göra opera både folklig och lättillgänglig. Hon har också samarbetat mycket med hovet och var bland annat med och arrangerade kungagalan i samband med kungabröllopet 1976.

Kjerstin Dellert var på 1970-talet tillsammans med bland andra prinsessan Christina med om att starta uppbyggnadsarbetet av slottsteatern Confidencen, något som kom att bli hennes livsverk, skriver slottsteatern på sin hemsida. Hon framträdde på Confidencen så sent som sommaren 2017.

Kjerstin Dellert lämnar efter sig sin man Nils Åke Häggbom och sin son Thomas Dellert med familj.

Källa: Confidencen

Läs mer om dessa ämnen

KulturMusikOpera