Vionords bolag i Nyköping gör en förlust på cirka en miljon kronor om året. Koncernens övriga bolag, som är verksamma i andra kommuner, gör i stället en liten vinst.
– Vinsterna från de andra bolagen täcker precis förlusterna i Nyköping. Så totalt sett går vi ungefär plus minus noll, berättar Jim Merkell.
Förlusterna i Nyköping beror på att kommunen betalar en lägre ersättning än vad övriga kommuner gör. Skövde, Norrköping, Strängnäs och Katrineholm betalar cirka 440 kronor i timmen. Nyköping betalar 415 kronor.
Den kommunala hemtjänsten i Nyköping får samma ersättning. Inte heller där räcker pengarna. I flera år har verksamheten gått många miljoner minus. Förra året var underskottet 25 miljoner.
Men medan kommunen går in och täcker den egna hemtjänstens underskott får de privata aktörerna alltså täcka sina egna förluster.
Varför fortsätter du att driva bolag i Nyköping om villkoren är så tuffa?
– Du är inte den första som ställer den frågan. Många har sagt att jag måste vara dum i huvudet. Men jag brinner för det här och känner att vi gör något bra för våra kunder. Och det var i Nyköping som vi började.
Idén till att starta Vionord fick Jim Merkell när han såg hur hemtjänsten fungerade för hans mormor, som under ett år kunde hon få hjälp av 40-50 olika personer.
Då, 2009, var villkoren helt OK. Försämringarna började när Nyköping fick en ny majoritet efter valet 2010, berättar han.
– De visar ingen förståelse för våra synpunkter utan försvårar snarare ytterligare. Känslan är att de försöker strypa ut oss privata aktörer.
► Affärsliv har också frågat politikerna om hur de ser på vinster i välfärden och ersättningen till privata hemtjänstföretag i Nyköping.
Som exempel på att det blir allt tuffare tar Jim Merkell förslaget att privata aktörer inte ska få ha något kapacitetstak, och därmed inte kunna säga nej till nya kunder.
Enligt majoriteten utnyttjar de privata aktörerna kapacitetstaket till att tacka nej till kunder på landsbygden, som är mer kostnadskrävande.
– Vi har kunder på landsbygden. Men för en liten privat aktör kan det bli förödande om de tvingas att ta en kund i Nävekvarn eller Tystberga. Det blir väldigt många mil för en enda kund, säger Jim Merkell.
Även om det inte finns någon ljusning i sikte hoppas Vionord att valrörelsen kanske innebär en förändring. Oppositionen har signalerat att de vill göra villkoren för välfärdsföretagen till en valfråga.
I och med uppmärksamheten kanske förståelsen ökar även hos det nuvarande styret, resonerar Jim Merkell.
– Om det nuvarande styret verkligen vill att vi ska bort, är det ärligare att de säger det. Det är inte Ok att bara försämra villkoren, så att de privata aktörerna varken kan eller vill fortsätta.
På riksplanet ser vinsterna i välfärdsföretagen ut att bli en valfråga. Men för Jim Merkell och Vionord är frågan om ett eventuellt vinsttak en ickefråga.
– Vi gör ju inte några vinster som ens ligger i närheten av det tak som diskuteras. Om man vill göra vinster ger man sig inte in i den här branschen.