Akta er för att anlita Lantmäteriet!

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Arvoden Det kan stå er dyrt. Det har jag just varit med om. Lantmäteriet har blivit någon sorts privat konsultfirma, men fortfarande med statlig ytterrock, som debiterar skyhöga arvoden för sina tjänster utan att tala om det i förväg.

Att bilda en enkel vägsamfällighet för ett fåtal fastigheter, utan rättsliga komplikationer och med användning enbart av färdiggjorda mallar, kostar hundratusen kronor. Besök på platsen erfordrades inte. Med en rysning funderar jag på, vad en större vägförening eller en, där vissa fastighetsrättsliga komplikationer finns, skulle kosta. En kvarts miljon kronor kanske, kanske mer. I vårt fall begärde vi att en högre instans skulle titta på saken men det hjälpte inte. Med ett skruvat resonemang om komplikationer, som inte förekom i verkligheten, säger Mark- och miljödomstolen att det är helt OK att det kostar hundratusen kronor att få till en liten vägsamfällighet av minsta tänkbara och enklaste modell.

Mitt råd är, avstå från Lantmäteriets tjänster. Om ni måste ha dem, se till att i förväg kräva ett fast pris för Lantmäteriets insats, inte för att jag är säker på att de kommer att ge ett sådant.

Mikael Clemens som bor i änden av en enskild väg

Läs mer om dessa ämnen

Insändare