Rebellmammorna drar gränsen för klimatet

Rebellmammor från Gnesta, Trosa och Nyköping uppmärksammar Sveriges Overshoot day. Arkivbild

Rebellmammor från Gnesta, Trosa och Nyköping uppmärksammar Sveriges Overshoot day. Arkivbild

Foto: Malin Johansson

Insändare2024-04-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under vintern har mammor, mor- och farmödrar, mostrar, systrar och stickvänner runt om i Sverige satt sig ner och stickat en gräns för klimatet. Resultatet är flera tusen halsdukar som sammanfogats till en enda lång på över 4 kilometer. Varje halsduk har måtten 1,5 dm bred och 1,5 m lång för att symbolisera kravet att våra politiker respekterar målet att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader enligt Parisavtalet. Rebellmammorna i Sörmland har bidragit med 65 meter.

På söndag den 21 april infaller Sveriges Overshoot day. Det är den dag på året som Sverige som land har förbrukat sin del av jordens resurser. Detta innebär att vi resten av året lånar av våra barns framtid. Denna dag kommer rebellmammor från hela Sverige att vandra tillsammans genom Stockholm med den kilometerlånga halsduken i sina händer och omringa riksdagshuset för att visa politikerna att här vi drar gränsen!

Vi kräver en politik som håller sig till 1,5 graders-målet och inom de planetära gränserna. Inget kortsiktigt agerande ska riskera våra eller andras barns framtid. Vi har varken tid eller råd att skjuta ansvaret för omställningen framför oss längre. Vi uppmanar regeringen och riksdagens samtliga partier att skyndsamt ta fram en politik för en hållbar och rättvis klimatomställning i hela landet.

Vi Rebellmammor vägrar att ge upp hoppet om våra barns framtid och möjligheter att växa upp och leva i en trygg och stabil värld. Den 21/4 sätter Rebellmammorna därför ner foten och säger: Här drar vi gränsen.