All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Detta är portalparagrafen i regeringsformen - den grundlag som utgör fundamentet för vår demokrati.
Den av regeringen tillsatta indelningskommittén har lämnat förslag om att 20 landsting och 21 län skall läggas samman till sex storregioner och lika många, sammanfallande, län. En sådan reform kommer att innebära stora förändringar som påverkar vardagsnära verksamheter som sjukvård, kollektivtrafik, arbetsmarknad och medborgarnas inflytande över politiska beslut.
LÄS MER: "Nya regionbildningar kan inte och ska inte hastas fram"
Förslagen från indelningskommittén grundar sig på "förankring" hos ett litet antal företrädare från de berörda länen, landstingen och regionerna. När dessa företrädare utsågs hade regionfrågan varken aktualiserats eller debatterats. Dessa företrädare har därför i dagsläget inga andra förankringspunkter än sina privata åsikter eller agendor.
En majoritet av riksdagen har bifallit en motion som nu kräver att det införs regler för att lyssna på befolkningens önskemål vid ändringar i landstingsindelningen på samma sätt som gäller vid förändringar i den kommunala indelningen, till exempel. i form av folkomröstningar eller opinionsundersökningar. I beslutet framhålls att det är viktigt att ha ett underifrånperspektiv när man överväger långtgående förändringar som berör län, landsting och regioner.