Är inte marknadsmässiga hyror längre viktiga Dag

Nya Källan på Jogersö är föremål för insändaren. Ska inte marknadsmässig hyra gälla, frågar sig skribenten.

Nya Källan på Jogersö är föremål för insändaren. Ska inte marknadsmässig hyra gälla, frågar sig skribenten.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-03-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi med gott minne minns den livliga debatten runt Restaurang Läget och om vi skulle bygga restaurangen själv eller om någon annan skulle bygga den.

Jag och vi från Socialdemokraterna vill att oxelösundarna skulle äga den värdefulla marken och att vi gemensamt skulle äga en restaurang på platsen. Dels för att vi vill garantera en restaurang vid Läget, dels för att vi vill värna turismen och göra det attraktivt att komma med sin båt till gästhamnen och dels för att vi vet att en sådan investering ökar i värde över tid.

Men vi stötte på massivt motstånd från Dag Bergentoft (M) och hans kompisar som menade att kommunen inte ska driva restauranger och att vi inte ska konkurrera genom att sätta låga hyror och missgynna andra privata restauratörer. Restaurangen skulle byggas av en privat exploatör enligt Dag.

Hur ser det ut idag? Vi har ingen restaurang vid Läget, trots att Dag lovade detta, utan en tom grusplan med några Foodtrucks, många båtturister väljer bort gästhamnen i Oxelösund och oxelösundarna har ingen restaurang att gå till och njuta av livet. Nu har nyligen en restauratör på Nya källan vid Jogersö gått i konkurs vilket är väldigt tråkigt för Oxelösunds utveckling.

Jag kunde läsa i tidningen att en ny restauratör är på väg att etablera sig i Nya källans lokaler. Men nu verkar marknadshyra och att inte subventionera restauratörer med låg hyra och missgynna andra privata restauratörer inte vara lika aktuellt längre för Dag och hans kompisar. Enligt tidningen väljer Dag nämligen att inte se över om hyran för Nya källan är marknadsmässig utan öppnar upp för att låta en ny restauratör kliva in med samma villkor som tidigare restauratör hade.

Jag blir, liksom säkert flera med mig, lite förvirrad över att Dag argumenterade livligt om att vissa principer måste gälla men när det väl bränner till så verkar det inte längre gälla.