Hälsa Har våra primärvårdsläkare och diabetessjuksköterskor följt upp nya erfarenheter om rätt kost vid diabetes typ 1 och 2?
Det viktiga är att hålla insulinnivån i balans utan kraftiga höjningar och sänkningar. Insulinnivåerna är beroende av hur mycket kolhydrater patienten äter: Mycket kolhydrater ger höga insulinnivåer. Kolhydrater omvandlas i levern till socker (glukos) och stärkelse. Då måste insulin produceras för att omvandla kolhydraterna.
Människan har i tiotusentals år haft samma gener och var inte skapad för att äta annat än det naturen bjöd på. Då fångade man djur ute på savannen i Afrika och man fiskade vid befintliga vattendrag. Under vissa perioder hade man också tillgång till frukt och bär, men det viktiga är att kroppen själv kan producera den mängd glukos som behövs för att försörja kroppens celler. Överskott av glukos kommer att samlas som fett i kroppen.
Vi har ända sedan 1970-talet blivit rekommenderade att äta kolhydrater och undvika fett. Allt grundar sig på feltolkade forskningsresultat i USA och sedan mitten av 70-talet har vi haft en kraftig fetmautveckling i Sverige. Vi kan gå tillbaka till 50- och 60-talet och studera fotografier från badstränder och sommarbilder från promenadstråk i våra tätorter och där inte se några feta eller överviktiga människor.
Typ 2-diabetes är en felaktig benämning på de vällevnadssjukdomar vi har idag. Vid kolhydratrik kost måste bukspottskörteln öka sin insulinutsöndring, men signalen till kroppens celler har upphört att fungera. Men detta kan avhjälpas om individen snabbt minskar intaget av kolhydrater och kroppen växlar om till att använda fett som bränsle.
Sedan är det viktigt att hålla sig till en så kallad lågkolhydratkost. Före 1960-talet använde vi smör och grädde vid matlagning och hade olivolja i salladen. Vi ska gå tillbaka till den kosten.
Gunilla Borg
pensionerad sjukhustandläkare, Nyköping