Att lysa med sin frånvaro i den lokala kulturen

Måns Möllers föreställning på Culturum i Nyköping är exempel på något som SN bevakat, men insändarskribenten saknar bland annat något från när Väsen & Hawktail gästade Nyköping.

Måns Möllers föreställning på Culturum i Nyköping är exempel på något som SN bevakat, men insändarskribenten saknar bland annat något från när Väsen & Hawktail gästade Nyköping.

Foto: Felix Olsson

Insändare2024-04-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningen ni just nu läser må vara fattig som en kyrkråtta. Då är det svårt att bevaka allt lokalt som händer i Nyköping med omnejd. Det brukar chefredaktören svara när vi läsare efterlyser en bättre lokaltidning. Ty det är tydligen lättare att skriva om perifera händelser som Bonde söker fru eller något annat från TV-världen.

Denna slutsats måste jag dra efter att ha varit på en handfull musikevenemang eller konserter om man så vill. Strax efter att Ryssland hade invaderat Ukraina bjöds det på Hjalmar Gullbergs/Lars-Erik Larssons Förklädd Gud med körer, orkester, solister och talare i Nicolaikyrkan. Eller när Viktoria Tolstoy med en grupp duktiga jazzmusiker gästade den gamla teatern, för att nämna några exempel.

Recensenternas stolar står alltid tomma som nu i veckan när Väsen & Hawktail gästade Nyköping och dess teaterhus. Inför en fullsatt salong bjöds det då på en härlig blandning av blue grass och folkmusik av högsta klass.

Vi läsare måste kanske tyvärr vänja oss vid att det är inte är någon bevakning av vad som händer på det kulturella området i Nyköping.

Chefredaktören Kristina Levin svarar:

Ja, det stämmer att vi inte längre har de resurser vi hade förr för att bevaka vårt spridningsområde. Men det är också så att vi numera ser exakt vad våra läsare läser, och inte läser, och kan dra slutsatser av det. När vi nu tvingas välja bort mycket är det förstås det som är mest läst och därmed mest intressant för våra läsare vi ska välja. Då kommer tyvärr kultur och smala konserter eller utställningar långt ner på listan. Istället vill vi lägga tid på att bevaka sjukvård, skola, jobb, trafik och ibland brett folkligt nöjesliv.