(Svar till signatur "den sista grisen") Att införa vegetarisk mat som norm handlar inte om att tvinga människor att inte konsumera mat efter sin vilja, det handlar om att aktivt ändra en samhälls mentalitet för att minska köttkonsumtionen.
Precis som signaturen "den sista grisen" berättar i sitt svar har medellivslängden blivit längre de senaste 30 åren. Det är dock inget som någon vetenskaplig studie kopplar till en ökad köttkonsumtion. Tvärtemot rekommenderar livsmedelsverket med hänvisning till modern forskning att den svenska köttkonsumtionen bör minska drastiskt för att förbättra folkhälsan ytterligare. När det gäller svenskens miljömedvetenhet så är den intressant, studier visar att svenskar tenderar att tro sig vara mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Faktum är att den svenska kosten har exceptionellt höga utsläpp utav koldioxidekvivalenter om man jämför med länder med lägre kött- och mejerikonsumtion – till exempel Indien.
Att barn serveras halvfabrikat i Nyköpings skolor är beklagligt, vare sig det är färdiga köttbullar eller qourn. Alla barn har rätt till en näringsriktig kost som gör att de orkar vara aktiva under hela skoldagen, just därför är vegetarisk kost att föredra då den har ett väldigt högt värde utav både mineraler, vitaminer och proteiner. Vad som hamnar på våra tallrikar har minst lika stor påverkan på miljön som hur vi reser och hur våra varor transporteras.
Det är en viktig fråga att ha synpunkter på för våra barns framtid, så därför ser även jag fram emot att grilla i sommar. Men för min del blir det marinerad tofu, grillad sparris och körsbärstomater.
Edward Williamson