Avgiftsfri primärvård drabbar multisjuka

Till landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S): Den 8 november 2016 skrev jag insändare i SN om att ta bort avgiften på vårdcentraler och att höja avgiften till 400 kronor för specialistmottagningarna och folktandvården. Detta ska gälla efter nyår.

Insändare2016-11-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många multisjuka kommer att drabbas ekonomiskt för de kan inte få hjälp på vårdcentralerna. De är hänvisade till specialistvård och de behöver ofta dyra mediciner.

Jag vill veta hur du motiverar detta landstingsbeslut. Du svarar varken mig eller andra som skriver insändare, det är oartigt, nonchalant och det späder på politikerföraktet och det är väl det sista ni politiker vill?

Jag väntar fortfarande, på ett svar från dig.

B Nynäs

Svar:

Koalitionen: Det här är rätt väg

Landstingsfullmäktige beslutade den 8 november om ett nytt regelverk med avgiftsfrihet inom länets primärvård. Beslutet innehåller utöver avgiftsfrihet vid sjukvårdsbesök på vårdcentralen även en avgiftshöjning för specialistvård på sjukhus med 100 kronor. Nivån för högkostnadsskyddet för sjukvård ligger kvar oförändrad på 1100 kronor per år. En nivå som står som garant för att den sörmländska sjukvården även i framtiden ska styras av patientens behov, inte av tjockleken på plånboken.

För de flesta patienterna är rätt första vårdnivå oftast ett besök hos en allmänläkare, sjuksköterska eller annan sjukvårdskompetens på en vårdcentral. På den lokala vårdcentralen finns även ett stort mått av helhetstänk där man tar patientens hela vårdbehov i beaktande. Primärvården tillhandahåller kompetens avseende allt från psykologhjälp till vårdresurser för att behandla våra stora folksjukdomar som diabetes, astma, allergi, högt blodtryck och KOL. För att möta en större patienttillströmning till vårdcentralerna ska primärvården 2017 förstärkas med utökade öppettider samtidigt som den tillförs ekonomiska resurser för rekrytering av fler medarbetare.

En trolig effekt av avgiftsfriheten på vårdcentralerna är att trycket på våra akutmottagningar minskar. En utveckling som i allra högsta grad är positiv för den patientgrupp insändarskribenten hänvisar till, nämligen den multisjuka patienten med komplexa vårdbehov. Man ska heller inte glömma bort att många multisjuka patienter redan idag får en stor del av sin behandling utförd vid någon av länets vårdcentraler, något som ytterligare talar för att en stärkt primärvård är rätt väg för att möta framtidens vårdbehov i Sörmland.

Monica Johansson, Finanslandstingsråd (S)
Ann-Sofie Jacobsson,
Folkhälso- och miljölandstingsråd (MP)
Fredrik Lundgren,
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L)
Mattias Claesson,
Vice finanslandstingsråd (C)

Läs mer om