Bengtzboe (M): Dags att erbjuda alternativ till Arbetsförmedlingen

Insändare2016-09-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsmarknad Trots att svensk ekonomi går på högvarv så biter sig arbetslösheten fast på alldeles för höga nivåer. Inte minst sett till ungdomar, nyanlända och andra grupper som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden så är situationen beklämmande. Sverige riskerar att dras isär när det för stora grupper blir allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden och försörja sig själva. En nyckel för att bryta den negativa trenden och sänka trösklarna till jobben är en fungerande arbetsförmedling. Det saknas i dag.

Arbetsförmedlingen bör fungera som en lots på arbetsmarknaden och en garant för matchning mellan arbetssökande och arbetstagare. Tyvärr misslyckas man i dag med detta. I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät från i år svarar varannat företag att det fungerar dåligt att rekrytera via Arbetsförmedlingen, sämst rankad av samtliga alternativ som finns till rekryteringskanaler.

På en arbetsmarknad med höga krav, där lönerna är höga och kostnaderna att anställa och säga upp personal är stora, blir felaktiga rekryteringar kostsamma. Resultatet av detta blir att arbetsgivare bara vill anställa personal som man på förhand vet garanterat klarar jobbet. Kontakter blir avgörande. Värst då drabbas alla de som har svårt att verifiera sina kunskaper, de som i dag står utanför och fortsätter hållas utanför. Det är för dessa som Arbetsförmedlingen borde spela störst roll, genom att agera det kontaktnät som unga och nyanlända saknar. Men om arbetsgivarna inte litar på Arbetsförmedlingens förmåga att leverera lämnas i stället just de grupper som behöver stöd mest utanför.

Det är dags att inse att Arbetsförmedlingens förtroende är för lågt för att möta sitt uppdrag. Men det är ingen naturlag som säger att arbetsförmedlande inte kan fungera. Låt oss i stället tillåta andra aktörer så som rekryteringsbolag eller fackförbund driva egen förmedling. Och låt kommunerna ta ett större ansvar för stöd och matchning av de mest utsatta. Då kan de som står längst bort äntligen få en ärlig chans att skaffa sig ett eget jobb.

Erik Bengtzboe (M)

Riksdagsledamot

Läs mer om