Bli miljöaktivist – ät närproducerat ekologiskt kött

Dagligen åker jag från Runtuna till Gnesta för att därifrån ta pendeln till studier i Stockholm.

Insändare2016-12-30 21:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en vacker resa genom det böljande sörmländska landskapet, men tyvärr är det något som gnager och gör att resan blir ganska vemodig. Det är all denna energi som bara står och inte kommer till nytta, man skulle kunna tala om ett gigantiskt "matsvinn". Jag talar om alla nedlagda betes- och hagmarker med gammalt gräs som bara står och vissnar ner till ingen nytta.

Det här är marker som inte lämpar sig för någon annan vegetabilieproduktion än just gräs och det bästa sättet att utnyttja energin är att låta nöt eller får omvandla den till näring som vi kan utnyttja. Jag har full respekt för folk som väljer bort kött från sin diet, men när man gör det med miljöargument bör man nog tänka en vända till. För att få en fullvärdig kost äter vegetarianer och framförallt veganer baljväxter, nötter och andra produkter som oftast transporterats långväga för att nå deras tallrikar. Ofta kommer produkterna från utvecklingsländer där energin antagligen skulle göra mer nytta hos lokalbefolkningen. Samtidigt står energi och näring och bara ruttnar bort i sörmländska hagar.

Men varför ekologiskt och hur är det med idisslarnas "gasutsläpp"? Jo, ekologisk djurhållning garanterar att djuren är ute och betar. Många av dessa vackra hagmarker, som åtminstone tidigare funnits i så stor omfattning i Sörmland, lämpar sig ypperligt för ekologisk djurproduktion. När det gäller kornas miljöpåverkan så har de fått mycket onyanserad kritik. Det finns studier som visar att nötkreatur som lever ute på extensiva beten till och med kan vara en kolsänka. Det fungerar så att de förutom att äta upp och omvandla gräset till energi och näring även trampar ner en del växtrester i marken som höjer mullhalten och det kolet blir bundet i marken under en lång tid.

Kornas "gasutsläpp" leder till flera positiva konsekvenser i motsats till våra egna när vi till exempel väljer en semesterresa till Thailand.

Ulf Hylander

Läs mer om