Bostad för utsatta kvinnor och barn måste prioriteras

Insändare2015-11-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhälle I dag den 25:e november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Frihet från våld är en mänsklig rättig het. Ändå är hot, kränkningar och övergrepp vardag för många kvinnor och barn. Bostadsbristen är ett stort hinder för kvinnor som vill lämna en man som utsätter dem för våld. Att hitta lösningar för de här kvinnorna är en välfärdsfråga, ett samhälleligt ansvar och i allra högsta grad en angelägenhet för kommunal politiken.

Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Varje år tvingas kvinnojourerna neka plats till betydligt fler kvinnor och barn än man förmår att bereda plats för. Bostadsbristen gör att kvinnor och barn tvingas stanna långa tider på jourboendet, vilket gör att platserna är upptagna när nya kvinnor och barn söker hjälp och skydd.

Inte sällan har kvinnor som utsatts för våld tvingats sjukskriva sig och vara borta från arbetet. Deras partner kan ha tagit lån i deras namn, gett dem betalningsanmärkningar eller spelat bort deras pengar. Då är det synnerligen svårt att hävda sig på den tuffa bostadsmarknaden. Det är därför avgörande att kommunerna har rutiner för att stötta våldsutsatta kvinnor att få tillgång till en bostad, med hyror som går att klara av som ensamstående.

Ett alternativ är att flytta på förövaren. Mannen får då ta ansvar för det brottsliga agerande det innebär att utsätta någon för hot, kränkningar, övergrepp och andra former av våld. Det finns en lag om kontaktförbud i det egna hemmet, som dessvärre sällan tillämpas varför kvinnor och barn i stället tvingas lämna hemmet.

Bostadsbristen drabbar inte bara kvinnor och barn som utsätts för våld och det är inte meningsfullt att ställa bostadslösa grupper mot varandra. Men de här kvinnorna och barnen har utsatts för brott i sitt eget hem, av våld som i värsta fall är livshotande. Det är avgörande för dem att det finns en reell möjlighet till ett nytt boende när de fattar det livsviktiga beslutet om att försöka lämna förövaren.

Frågan är komplex och kräver en nationell samling för hur bostadspolitiken ska se ut. Men det går att handla lokalt genom att varje kommun ger frågan om bostad för kvinnor och barn som utsatts för våld den prioritet och dignitet som den kräver.

Elisebeht Markström

Ordförande Sörmlands kvinno- ochtjejjourer

Läs mer om