Bra att Båktorps skola stängs – men vad händer sen

Insändarskribenten anser att det är bra att Skolinspektionen agerar mot Båktorps skola, men menar att den kommunala skolan inte kommer klara av att ta emot eleverna på ett bra sätt.

Insändarskribenten anser att det är bra att Skolinspektionen agerar mot Båktorps skola, men menar att den kommunala skolan inte kommer klara av att ta emot eleverna på ett bra sätt.

Foto: Jens Alvin

Insändare2024-03-06 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolinspektionen har fattat beslut om att Båktorps skola ska stängas då den inte drivs enligt de lagar och bestämmelser som ramar in svenskt skolväsende. Det är bra. En skattefinansierad verksamhet ska inte skötas på ett regelvidrigt sätt.

Men frågan är vad som händer med skolans elever om Skolinspektionens beslut vinner laga kraft? Grundskolan i Nyköpings kommun kommer inte klara av att erbjuda ett 60-tal nya elever som - alla - har särskilda behov.

Nyköpings högstadium har redan idag stora problem med låga kunskapsresultat, hög elevfrånvaro, stor personalomsättning, brist på behöriga lärare samt ett minskat antal resurspersoner för de elever som just har särskilda behov. Till detta kommer de många hot- och våldssituationer som riktas mot de anställda av både elever och vårdnadshavare. Det är inte roligt att vara rädd på sin arbetsplats.

Vad är det som de ansvariga politikerna och tjänstemännen inte förstår? Arbetsmiljön är redan usel på Nyköpings högstadium och den lär knappast bli bättre av att fler elever - med stora behov - trycks in i klasserna. Skolan bygger på kollektivt lärande i grupp, inte på individuella lösningar eftersom resurser till det saknas.

Framtiden är lätt att förutse: fler elever kommer misslyckas i skolarbetet, fler kommer bli hemmasittare, den psykiska ohälsan öka, personalomsättningen kommer fortsätta liksom lärares sjukskrivningstal på grund av utmattning och stress.

Kommunens vision om att ha landets bästa skola om sex år är verkligen världsfrånvänd. Som skattebetalare skäms jag över hur den kommunala skolan sköts i Nyköping.