Bra mat i Nyköpings förskolor

Grön potatis och rå kyckling är det ingen, varken barn eller vuxen, som ska behöva äta. Men att säga att det är vardagen för alla förskolebarn i Nyköping får mig att vilja sätta ner foten och visa en annan sida.

Insändare2016-03-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<p><strong>(Svar på insändaren "</strong><a href="/polopoly/CM/1.3890814" polopoly:contentid="1.3890814">Bättre mat i förskolan</a><strong>" i SN 11/3)&#160;</strong></p><p><strong>Jag är en </strong>stolt kock på en kommunal förskola i Nyköping som tillsammans med ett flertal kockkollegor i förskolekök runt om, lägger mycket tid och kärlek i den mat som serveras till våra unga matgäster. Vi jobbar hårt med att väcka barnens matglädje och nyfikenhet till att våga smaka nya saker bland annat genom att presentera veckans frukt/grönsak och genom sapere metoden. Vi har också barnmatråd där barnen får vara med och bestämma vad som ska serveras. Det är bevisat i forskningsstudier att vi lägger grunden till våran smakpalett de första fem levnadsåren. Om vi som vuxna då bara lagar de rätter som barnen har som sina favoriter ger vi dem inte chansen till en hälsosam och varierad kost.</p><p><strong>Vi följer LMV:s </strong>rekommendationer för hur ofta vi ska servera olika livsmedel. Då rätterna du nämner i ditt inlägg som korv och potatisbullar kanske inte är de mest näringsrika rätterna är det ju bättre att vi låter bli att servera dem så ofta på förskola så ni kan "lyxa" på dem hemma på helgen. På så sätt kan vi i stället uppmuntra till att lära barnen äta vällagad kost med mycket bönor, linser, grönsaker och rotfrukter som främjar både vår hälsa och vår planet.</p><p>En av våra förskolekockar, Lillemor Erikson på Tessins förskola, vann även årets Guldko för "Bästa förskolematen" 2015. En stor bragd som inspirerar oss andra och visar att det är fullt möjligt att hålla toppklass på maten i våra kommunala kök.</p><p><strong>Jag vet att </strong>det även finns mottagningskök på förskolor där det självklart blir en viss skillnad i kvalitet. Mat som värmehålls och transporteras tappar både i näringsinnehåll och aptitligheten i sitt utseende. Men jag hoppas att det även i de större tillagningsköken jobbar kockar med en rakryggad yrkesstolthet. En stolthet att servera det bästa man kan med de förutsättningar man ges.</p><p><strong>Carolin Karlsson</strong></p><p>Stolt förskolekock på Ängstugans förskola</p>
Läs mer om