Då hade vi haft en restaurang för längesedan

"Vad gäller restauranglokalen på Jogersö så kommer hyran att marknadsanpassas" skriver Dag Bergentoft (M).

"Vad gäller restauranglokalen på Jogersö så kommer hyran att marknadsanpassas" skriver Dag Bergentoft (M).

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-03-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svarsreplik Linus Fogel (S) angående marknadsmässiga hyror.

(S) tackade nej till ett solitt företag som ville bygga en restaurang vid Läget. ”Vi kan bättre själva och bygger en kommunal restaurang, med skattebetalarnas pengar”. Vad spelar roll, byggnation 25 miljoner kronor, avskrivningar, låneräntor och en hyresintäkt som går med stort underskott varje månad, tyckte det tidigare styret.

Om (S) varit ödmjuka och tackat ja till erbjudandet så hade vi haft en restaurang på plats för länge sedan utan ekonomiskt risktagande. När den nya majoriteten tillträdde för drygt ett år sedan bjöd vi in till samtal med ett par entreprenörer. Nu var läget ett helt annat – höga byggnadskostnader, hög inflation, höga räntor, vilket gör att byggbranschen har det oerhört tufft idag.

Det känns viktigt för oss i majoritet att i första hand fokusera på kärnverksamheterna, skola, vård och omsorg. Därför är grundinställningen att vi inte ska äga restaurangfastigheter. Undantaget är Oxelö krog. Vi står fast vid marknadsmässiga hyror. Kostnader för drift och underhåll måste gå ihop och bästa fall bli ett positivt resultat. 

Vad gäller restauranglokalen på Jogersö så kommer hyran att marknadsanpassas, men när jag uttalade mig i SN så hade konkursförvaltaren ärendet och med ett hyresavtal som sträckte sig till 2025 som skrivits av den tidigare majoriteten. För mig var det viktigt att politiskt signalera att vi vill få i gång en restaurangrörelse så snabbt som möjligt inför sommaren.

Linus – jag blir lite förvirrad. I de enskilda samtalen med dig verkar du förstå. Men offentligt något helt annat. Det tär på förtroendet vad gäller öppenhet och transparens.