Dagens villkor missgynnar kvinnliga företagare

Många kvinnor är soloföretagare och då är det ofta svårare att ta del av dagens trygghetssystem, skriver skribenten. Arkivbild.

Många kvinnor är soloföretagare och då är det ofta svårare att ta del av dagens trygghetssystem, skriver skribenten. Arkivbild.

Foto: Henrik Wising

Insändare2025-04-09 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att endast en fjärdedel av Sveriges företag drivs av en kvinna är ett underbetyg för svenskt näringsliv. Utan kvinnor går vi miste om både kompetens, tillväxt och konkurrenskraft. För att ändra på detta behöver hinder av olika slag tas bort, villkoren förbättras för mindre företag och trygghetssystemen stärkas.

I en studie som gjorts av Tillväxtverket på uppdrag av regeringen, framkommer att flera faktorer hämmar kvinnor från att ta ett kliv ut i näringslivet.

Många kvinnor är soloföretagare och då är det ofta svårare att ta del av dagens trygghetssystem. Det gäller framför allt a-kassa, sjuklön eller sjukpenning, och föräldraledighet.

Avgifterna tär mycket på ekonomin för mindre företag. Det kan vara svårare att få extern finansiering om man driver verksamhet i servicesektorn som ofta har en högre personalintensivt och lägre vinstmarginaler. Färre kvinnor deltar också i offentliga upphandlingar. 

Flera insatser görs just nu av regeringen för att underlätta för kvinnors företagande. Bland annat skolan ska arbeta mer med att skapa en positiv bild av företagande bland tjejer, kunskap om hur mindre och medelstora företag i servicesektorn ska kunna delta i offentliga upphandlingar ska öka.

Myndigheter ska arbeta med att förenkla lagar, regler och föreskrifter så att det ska bli lättare att vara företagare.

Men detta räcker inte anser vi. Fler delar behöver ses över: 

  • Ändra regelverket för offentlig upphandling så att det blir enklare för ensam- och microföretag att lämna anbud. Idag hindras de i praktiken från att delta.
  • Ändra så att sjukpenninggrundande inkomst, SGI, för egenföretagare och delägare i handelsbolag inte sänks vid sjukdagar eller annat uttag från socialförsäkringen utan räkna in detta i inkomsten.

  • Inför samma modell för sjuklön och karensdagar för den som har enskild firma eller är delägare i ett handelsbolag som för aktiebolag. 

  • Underlätta att kombinera företagande med föräldraskap genom en flexibel föräldraförsäkring och barnomsorg på obekväm arbetstid.

  • Öka kunskapen hos kommunerna om villkoren för företagandet inom välfärdsyrken – där många kvinnor driver företag. Redan idag gäller samma krav på dessa som offentligt ägd verksamhet men de behandlas trots detta ofta olika.

  • Sänk arbetsgivarkostnaderna och skatterna för mindre företag i välfärdssektorn.


Kvinnor behövs inom hela näringslivet och trösklarna måste sänkas. Det är en kraft och resurs som Sverige inte har råd att vara utan.