Dammutrivningarna kan ge skador – i framtiden

Så här är tanken att fallet vid Storhusqvarn i Nyköpingsån se ut i framtiden om planerna går i lås.

Så här är tanken att fallet vid Storhusqvarn i Nyköpingsån se ut i framtiden om planerna går i lås.

Foto: Nyköpings kommun

Insändare2023-12-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående den pågående diskussionen om dammrivningarna. Man kan ha vilka känslomässiga åsikter man vill, men ett sakskäl som inte belysts, åtminstone inte i den offentliga debatten, är vad som sker med de lokala grundvattenytorna. Dessa kommer ofelbart att påverkas negativt, det vill säga de kommer att sjunka. Detta blir mer eller mindre lokalt i anslutning till dammarna uppströms. Detta får två allvarliga konsekvenser.

1. Lösa lerors översta lager övergår till torrskorpekaraktär och därigenom "krymper" vilket får till följd att gatumark som vilar på dessa jordar sätter sig som i sin tur gör att förlagda ledningar, till exempel vatten, avlopp, fjärrvärme etcetera kommer att skadas.

2. Äldre hus som är grundlagda på träpålar är utförda så att träpålarnas hela längd är under grundvattenytan. Om den då sjunker kommer träpålarnas översta del att ruttna vilket gör att konstruktionen helt eller delvis skadas och sätter sig.

Dessa skador utvecklas inte omedelbart utan det tar sin tid. Detta är ingen skrämselpropaganda utan rent vetenskapligt vad som händer om grundvattenytan dras ner i bebyggt område. Man kan föreställa sig de tvister som blir om sådana skador uppstår, speciellt då med olika försäkringsbolag inblandade. Ansvariga politiker finns troligtvis inte kvar vid makten då och kan ta sitt ansvar. Jag tror heller inte att fiskare, forspaddlare och andra intressenter gör det heller.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om