Att det är fåglar som just fått ungar och att rådjur, kronhjort, dovhjort med flera precis fått ungar spelar ingen som helst roll i jakten på högre avkastning.
Givetvis har mark - och skogsägare här också ett ansvar, men det är likadant på den kanten att de flesta inte bryr sig numera. Gällande Nyköpings kommun så uppger kommunekolog Per Skyllberg att man avråder avverkning i häckningstid. På kommunens mark har man ett beslut om att inte avverka mellan 20 april och 20 juni. Kommunekologen och kommunen rår däremot inte över övriga markägare. Där är Skogsstyrelsen tillsyns- och rådgivningsmyndighet.
Vid kontakt med Skogsstyrelsen svarar Ulrika Lamberth på deras press och kommunikationsenhet att de inte har så mycket information om avverkning i häckningstid.
Det som finns är rekommendationer gällande kungsörn. Där avråder man från skogsliga aktiviteter i närheten av bo under häckningstid. Med andra ord är det fritt fram för skogsbolagen att härja som de vill.
Det heter ju så fint att den som vill avverka skog i Sverige behöver anmäla det till Skogsstyrelsen minst sex veckor före avverkningsstart. Nu är det så i praktiken att Skogsstyrelsen bara hinner inventera några få procent av alla avverkningsanmälningar.
Att det är så här baserar sig till en rätt rejäl stor del på det beslut som klubbades i riksdagen år 2008. Påhejat av Reinfeldt inte minst. Ändringen i skogsvårdslagen kallades "En skogspolitik i takt med tiden". Skogsvårdslagens tidigare krav på skogs och miljöredovisning (SMÖR) avskaffades bland annat och begreppet skogliga impediment infördes vilket innebar en mer aggressiv avverkningsprocess och under hela året.
På vissa Länsstyrelser och dess naturvårdsenheter kan man tro att de är anställda av skogsbolagen. Signifikativt norrut. Nyligen kom den tjocka rapporten "Uppföljning av miljötillståndet i skogslandskapet baserat på riksskogstaxeringen". Bör läsas av de som bryr sig om skogen i Sverige.
Torbjörn Andersson