Det är betydligt värre om alla deppar

Malin Lernfelt har helt rätt i att bara sitta hemma och vara optimist inte hjälper svensk ekonomi, men dominoeffekten som det skapar om alla sitter hemma och deppar är desto värre, skriver Johan Grip, Företagarna.

Malin Lernfelt har helt rätt i att bara sitta hemma och vara optimist inte hjälper svensk ekonomi, men dominoeffekten som det skapar om alla sitter hemma och deppar är desto värre, skriver Johan Grip, Företagarna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2023-10-20 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en ledare i Södermanlands Nyheter den 18 oktober visar skribenten Malin Lernfelt omtanke om min bokhylla, och jag vill därför ge ett lugnande besked: det står inte en endaste självhjälpsbok där. Om jag var otydlig i mitt budskap vill jag denna gång vara glasklar, Malin Lernfelt har helt rätt i att bara sitta hemma och vara optimist inte hjälper svensk ekonomi, men dominoeffekten som det skapar om alla sitter hemma och deppar är desto värre. 

Om fler och fler slutar handla hos sina lokala handlare så kommer det att leda till att människor förlorar jobbet och att fler företag går i konkurs. Bolånetagare har länge endast beviljats lån utifrån premissen att de ska klara minst 6-8 procent i boränta, ingen ska behöva sälja sitt hem baserat på dagens räntenivåer. Det som händer är i stället att hushållen drar ned köp av nya bostäder och på övrig konsumtion (särskilt sällanköp) och det är det som driver på företagens fallande lönsamhet.

Vi kan påverka genom de val vi gör och dessa påverkas i sin tur av vilken inställning vi har till framtiden. En alltför svart syn riskerar helt enkelt att leda till hjälp till självstjälp. Att vända en atlantångare tar bara några minuter. Att ta sig an den här kostnadskrisen kommer ta betydligt längre tid än så, men ju fler som anpassar sig till den nya verkligheten och inte krampaktigt håller fast vid den gamla desto större chans att vi kan vända skutan snabbt.

Johan Grip, chefsekonom, Företagarna

Svar: I den bästa av världar skulle det självklart vara önskvärt att människor stöttade sin lokala handlare så att denne kunde fortsätta driva sin verksamhet och att konkurser kan undvikas. I dagsläget har många dock inget annat val än att spara och handla det billigaste som går att hitta, ofta på stora kedjor som Lidl eller liknande. Oavsett hur positiv enskilda människors inställning till framtiden är mitt i krisen, behövs otvivelaktigt nog ett flertal politiska reformer för att stötta såväl enskilda som företag. Sådant som till exempel slopade amorteringskrav, rejält sänkt elskatt och minskade arbetsgivaravgifter. Är det några som måste sluta att krampaktigt hålla fast vid det gamla är det regeringen. Att lägga ansvar på folk som kämpar för att överleva vardagen är därför lite olyckligt. 

Malin Lernfelt, chef Liberala Nyhetsbyrån