Hur tänker Sofia Remnert då? En elev som har så pass bra betyg som A och B kan omöjligt jämföras med en elev som har F och E . Naturligtvis ska skolan möta alla elever, men det finns ändå avgörande skillnader. Man får komma ihåg att elever med låga betyg kan ha olika inlärningssvårig heter som innebär stora resurs krävande insatser för att de ska lyckas i sitt skolarbete.
En annan orsak kan vara stor frånvaro, vilket även det fordrar extraresurser. Elever med inlärningsproblematik kan vara både motiverade och närvarande trots sitt hinder. Ibland kan det vara så att hur mycket de än försöker och kämpar så lyckas de ändå inte få betyg högre än E och F. Häri ligger skillnaden mellan elever med höga betyg och elever med lägre betyg.
Min andra fundering gäller SALSA-fördelningen, en statistisk modell som jämför skolors betygsresultat. Hur kan den viktigaste betydelsen för fördelningen bero på föräldrarnas utbildningsnivå? I princip kan man i stället säga: Om dina föräldrar har en bra utbildningsnivå (vem som nu kan avgöra och bedöma vilket yrke som ska anses bättre/sämre än något annat?) så lyckas dina barn i skolan. Och tvärtom. Vad har det med saken att göra? Inte den största betydelsefulla relevansen av en elevs svårighet i alla fall. Tyvärr är det inte alltid så att orsakerna till ett barns svårigheter ligger i utbildningsnivån hos föräldrarna. Karin Andreason