Syftet med seminariet var att väcka debatt och öppna ögonen på oss alla, att jämställdhet inte är något vi kan förvänta oss är en självklarhet, utan något vi hela tiden måste försvara och värna.
Sverige är i dag ett av världens mest jämställda länder, något vi brukar vara stolta för och något vi många gånger ser som en självklarhet. Något vi också haft en stor ekonomisk nytta av, att kvinnor arbetar så mycket utanför hemmet som svenska kvinnor gör, är en av hörnpelarna för den starka svenska ekonomin. Men hur är det egentligen, går utvecklingen framåt eller går det bakåt i Sverige i dag?
Det finns olika svarta moln på den annars rätt ljusblå jämställdhetshimlen. Är det rimligt i ett land där kvinnor och män självklart kunnat bada i samma badhus på samma tider utan att det lett till problem, att vi nu ska skilja på badtider för de båda könen? Är det inte mera rimligt att den man som har problem med att respektera kvinnor i badhuset och på våra badplatser, helt enkelt väljer att stanna hemma?
Är det rimligt att vi ska ha ett samhälle där kvinnor ska uppmanas att inte gå ut ensamma på kvällarna? Det kan inte vara ett kvinnligt problem med ett oacceptabelt manligt uppträdande. Detta är något vi måste vara tydliga med: Det är inte kvinnors liv som ska inskränkas utan, tvärtom, de män som har problem med att respektera kvinnor.
Vi ska inte ha ett samhälle som går tillbaka i utveckling, tillbaka till skamkultur, där kvinnor skuldbeläggs för handlingar utförda av enskilda män. Vi behöver en debatt om hur alla goda krafter verkar för att vi får en fortsatt utveckling av Sverige som ett av världens mest jämställda länder. Jämställdheten har varit och är en av grundpelarna för att vi i dag är en av världens bästa välfärdsstater och där kvinnor och män samarbetar istället för att motarbeta varandra. Bara genom att fortsätta den utvecklingen fortsätter vi att utveckla samhället.
Annicka Engblom (M)
Ordförande Moderatkvinnorna Sverige
Thérèse Palm (M)
Ordförande Moderatkvinnorna Sörmland