Nu har vi större anledning än på länge att vara vakna och uppmärksamma. Starka krafter försöker på alla sätt undergräva tilltron till samhället och våra förtroendevalda. Demokratin måste nu visa sig vara stark och handlingskraftig. Vi måste alla ta kampen för demokratin när den nu utmanas på allvar. Historien lär oss vad som annars kan hända. Jag vill därför lyfta fram några av skälen och motiven för demokratin som styrelseform:
Frihetsskälet ger de flesta möjligheter att utvecklas efter sin egenart.
Människovärdesskälet ger alla lika rätt att delta.
Jämlikhetsskälet ger alla lika chans att delta och utvecklas.
Effektivitetsskälet innebär att med den fira debatten begås färre misstag och övergrepp. Allas förmågor, kunskaper, vilja och omdöme kan tillvaratas.
Utvecklingsskälet betyder att när alla deltar, tar ansvar, söker kunskaper och bidrar så sker såväl en personlig som en samhällelig utveckling.
Fredsskälet är mycket viktigt för när alla är med då kan konflikter lösas i tid med samtal och med kompromisser.
Demokratin är hela vårt liv, det är mer än att avge sin röst på valdagen. Vad krävs då för att demokratin ska fungera? Det krävs grundläggande fri- och rättigheter fastlagda och skyddade i lagar. Men den reella demokratin kräver i praktiken även en materiell standard som ger förutsättningar för hälsa och krafter för att delta. Det krävs även intresse för det gemensamma och aktiva insatser. Att ha en viss kunskapsnivå, omdöme och demokratiska färdigheter liksom förmåga att kunna bedöma och förstå sammanhang är viktigt.
Kontakt och förståelse mellan väljare och folkvalda är ännu ett mycket viktigt krav för förståelse och tolerans i den politiska vardagen. Viktigt är även att opinionsbildningen kan ske på jämbördiga villkor.
Vilka är då demokratins problem? Den snabba utvecklingen gör det svårt för många att hänga med. Allt blir även mer komplicerat och större till formatet. Den höga materiella standarden, satsningen på reklam, underhållning, och mer teknik och prylar tar allt mer av vår tid och uppmärksamhet. En ökad global utveckling dränker många i en informationsflod.
Åke Gustavsson