Enligt Transportstyrelsen har bilisterna väjningsplikt

Replik till Ruben Börjesson (SN 20/6).

En debatt kring regler för cyklister och bilister har uppstått på SN:s insändarsida.

En debatt kring regler för cyklister och bilister har uppstått på SN:s insändarsida.

Foto:

Insändare2017-05-02 13:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter Börjessons inlägg kunde jag inte låta bli att engagera mig och fråga Transportstyrelsen. En myndighet som Börjesson själv refererar till. Jag håller helt med Börjesson om att reglerna för cyklister är krångliga, till och med för ”trafikexperter”. Hur blir det då för barn och unga som cyklar?

Transportstyrelsen svarar så här: ”Det som du beskriver ovan är som sagt cykelpassage och då gäller dels vad som står i Trafikförordningens 3:e kapitel för fordonsförare som närmar sig dessa; 61 § Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället. En förare som närmar sig en obevakad cykelpassage ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklande och mopedförare som är ute på cykelpassagen. En förare som ska köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning ska passera en obevakad cykelpassage ska köra med låg hastighet och lämna cyklande och mopedförare som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera. Förordning 2014:1035). Vägmärke B1;

Märket anger att förare har väjningsplikt mot fordon (=cykel) på korsande väg eller led (=cykelpassage) och att bestämmelserna i 3 kap. 5 § trafikförordningen (1998:1276) är tillämpliga.” Klart och tydligt; skylten med väjningsplikt gäller i korsningen med gång- och cykelbanan.

Det kan bli mycket farligt när fel information förmedlas. Billister kan ta den felaktiga informationen till sig, med ödesdigra konsekvenser för båda cyklist och den som förstört ett människoliv. Tack och lov vet de tjänstgörande poliser jag pratat med vad som gäller.

Claus Röyem