Ett oberoende och kraftfullt kulturliv

"
Behovet av utrymmen för kulturverksamhet är stort ", skriver insändarskribenterna. På bilden Armadillo King som gav en konsert i Teaterparken under "Park till park".

" Behovet av utrymmen för kulturverksamhet är stort ", skriver insändarskribenterna. På bilden Armadillo King som gav en konsert i Teaterparken under "Park till park".

Foto: Catarina Nitz

Insändare2022-09-09 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturen har en given plats och ska både vara en möjlighet och en tillgång för varje invånare och för samhället i sin helhet. Alla ska kunna utöva och ta del av kultur på jämlika villkor och den ska vara en självklar del i barns och ungdomars uppväxt och en grund för framtidstro. Ett rikt kulturliv ger kommunens invånare och besökare kunskap och kraft som främjar både nytänkande och demokrati.

Stöd till kulturyttringar är viktigt och ett levande kulturliv förutsätter att det finns gallerier, ateljéer, scener och konsertsalar. Därför vill vi utveckla Nyköpings kulturscener och ser att det efterfrågas mindre scener som komplement till Culturum och Nyköpings teater, där småskaliga och mer oorganiserade aktörer kan ges bättre möjligheter att nå ut. Det ska erbjudas fler alternativ för kultur, lek, konst och evenemang i stadens parker och i de mindre tätorterna i kommunen, ungefär som ”Den lilla scenen”.

Behovet av utrymmen för kulturverksamhet är stort och Miljöpartiet tycker att Träffen och Folkets park ska iordningsställas till ett kulturhus, där vi samlar interna och externa aktör under ett tak. 

Miljöpartiet prioriterar hållbara och gröna satsningar och vi ser att det finns en viktig grön aspekt kopplat till kultur- och fritidsområdet. Om konsumtion av saker och ting ersätts med utövande av kultur och fritidsaktiviteter så har det positiv hållbar inverkan på klimat, hälsa och välbefinnande.

För ett öppet, kreativt och tillgängligt kulturliv i Nyköping kommun!