Kommunfullmäktiges ledamöter har i uppgift att besluta om centrumplanen, men är valda på politiska meriter utifrån ideologiska preferenser till exempel i höger- vänsterskala, miljöengagemang med mera. Utformningen av en orts centrum har inget med sådant att göra, men kan vara avgörande för vilket intryck orten förmedlar, för dess trivselkänsla, dess karaktär och identitet. Gnesta centrum upplevs i dag av många som en småstadsidyll med flera öppna platser för människor att samlas och mötas på. Därför väcker frågan om ett förändrat hopbyggt tungt centrum känslor hos många. En ändrad utformning förblir sannolikt permanent i många generationer långt bortom mandatperioder och livslängder.
Kommunens ansvariga bör därför bredda den demokratiska förankringen så att alla kan få uttrycka sin mening i en lokal folkomröstning, innan fullmäktige beslutar. Om en sådan görs i anslutning till ordinarie kommunval (2026), blir hanteringen både enklare och billigare.
Om man däremot INTE fördjupar den demokratiska förankringen angående framtiden för centrumkvarteret, riskerar man - å andra sidan – en svekdebatt i efterhand, som – i sämsta fall – spär på risken för ett politikerförakt, som är dåligt för demokratins hälsa.
Tänk bara den omöjliga tanken om man skulle få för sig att bygga ett antal stora huskroppar på torget i anrika Mariefred! Jämför även gärna de aktuella planerna för Gnestas centrumkvarter med det nya tunga centret i Nykvarn, som nu tornar upp sig med tättbyggda höga tunga huskroppar, likt en anonym förort. Bevare oss för något liknande i Gnesta!