Varför äter vi godis? Är godis välbehövligt? Jag tycker att det borde införas restriktioner mot godisreklam. Allra helst med tanke på att man blir mörkrädd av att se den statistik som visar att det var flera som drabbades av "sockersjukan", det vill säga, diabetes år 1985 – i samband med att livsmedelsverket rekommenderade hälsovårdsnämnden att tillåta försäljning av lösviktsgodis.
Skulle man råka ut för diabetes klass 1, kan man äta sötsaker i måttlig mängd. Klass 2 av diabetes är grundligt allvarligt och den typen är svårast. Unga som gamla borde tänka efter vad som är nyttigt för var och en.
Godisätande ger oss ett sämre hälsoliv, med viktproblem och sjukdomar som följd. Något att fundera över, är ifall det inte lika bra skulle passa att äta frukt, bär, grönsaker med dip eller nötter i stället. Har man svårt att släppa godisätandet "hux flux" då finns sockerfritt godisalternativ om man verkligen är i behov av det. På mer än 30 år har försäljningen av socker ökat och ett större antal av befolkningen drabbas av sockersjukan. Att ta sitt ansvar om hur man vill se ut och leva är individuellt.
Placeringen och priset i butiken har stor betydelse. Ett fel, eller snarare en liten fuling, som affärsägarna och de anställda gör vid specifika högtider som påsken, julen och midsommar, är att de vill få sina kunder att impulsköpa godis, genom att placera varorna så nära entrén och kassorna som möjligt.
Det är slöseri på pengar, eftersom man inte kan leva på godis i det långa loppet. För att minska ungdomarnas sockerberoende borde man införa sockerskatt. Använd skattepengarna till att sänka priset på frukt och grönsaker!
Julia Kunke l