Vi spenderar i dag 1,06 % av BNP på att skydda vårt samhällssystem, vår demokrati och vår välfärd. Det är klart mindre än de flesta europeiska länder. I en värld med tilltagande aggressiv nationalism och ökande motsättningar mellan öst och väst är inte detta rimligt. Sårbarheten har dessutom ökat genom utveckling av långa internationella distributionskedjor utan mellanlager, och konsekvenserna av vårt informationssamhälle, som är sårbart och riskerar att störas ut genom dataintrång. Det är alltså inte bara det militära försvaret som i dag är svagt, utan även i hög grad det civila försvaret som inte förmår att skydda vår befolkning under någon längre tid.
Valresultatet i USA gör att en ny osäkerhet har uppstått om USA:s prioriteringar av militära avtal. Trumps slogan om ”America First” kommer troligen att få konsekvenser på vilja och förmåga att tillsammans i NATO eller i bilaterala avtal, som med Sverige, komma till hjälp i en kritisk situation. Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har oron ökat för att Sverige ska prioriteras ned i det transatlantiska försvarssamarbetet och det har kommit nya krav på ökade försvarsanslag hos alla avtalspartners. I Sverige anses nu allmänt försvarsöverenskommelsen som underfinansierad, (senast nyligen av Riksrevisionen) och vid sidan av detta finns också ett uppdämt materialbehov utan kostnadstäckning.
Vad göra? Vi måste i detta prekära läge prioritera försvaret och snabbt bygga upp både den militära och civila infrastruktur och förmåga som vi en gång med rätta var stolta över. Det innebär att MSB och länsstyrelserna måste få ökade resurser för civilförsvaret. Det innebär att det militära yrkesförsvaret måste komma till rätta med bemanningsutmaningarna och även kompletteras med värnpliktsutbildning för vissa kategorier. Modellen för detta finns i grannländerna Norge och Danmark. För att nå effekt inom rimlig tid, måste vi öka budget-satsningen på totalförsvaret kraftfullt! Det kan snabbt ske genom att använda den beredskapskredit som finns. Inför kommande diskussioner i försvarsutskottet och riksdagen, och mot bakgrund av Trumps vallöften borde det vara solklart att ett paradigm-skifte måste till för att stärka Sveriges totala försvar. Detta oavsett hur man ser på ett svenskt NATO-inträde.
Stieg Ingvarsson