Det finns dock ett stort frågetecken för hur viktiga frågor togs upp i debatten och hur djupt diskussionen verkligen gick om några viktiga samhällsproblem. Tiden som avsatts för allmänhetens deltagande var inte heller tillräcklig för reflektion och diskussion.
En punkt som inte fick en riktig analys: Varför fina unga muslimer som hade möjlighet att leva gott, valde att klippa sitt liv kort och dö för IS eller Al Shabab? Jag hatar alltid terrorismen, men inte terroristen.
De anledningar och ansvar som ledde fram till att dessa tonåringar gjorde sin slutliga resa till döden, kan sammanfattas i tre punkter:
Missförstådd i slam: Det finns ingen del i det islamiska budskapet som predikar dödande eller fientlighet mot någon människa. Det är ett mycket skadligt missförstånd som många drar från religionen. Lösningen är få fram rätt information till de personer som missförstår budskapet, i detta fall de unga muslimerna. Det innebär att ge praktiskt stöd till de islamiska ledare och grupper, till kunniga muslimer som kämpar för allas lika värde. Det behövs projekt för att ta bort de mörka fläckarna i ungdomarnas huvuden och ersätta dem med de sanna och vackra budskapen i religionen.
Klyftorna mellan rika och fattiga: Världssituationen är i en period då fler och fler människor känner sig frustrerade. Många har en uppfattning att de lider och mår dåligt eftersom de rika berövar dem deras rättigheter.
Bristande integration: Brist på integrering och känsla av samhörighet kan orsaka desperation som leder till fundamentalism. En större acceptans för nya medborgare ger trygghet och inkludering på ett sätt som kan undvika frustration.
Världspolitiken styrs fort farande av det pessimistiska engelska ordspråket One man’s medicine is another man’s poison. Det kan bara motverkas med ärliga ansträngningar för en utveckling där en mans medicin också ska kunna bota och inte skada någon annan. Nyköpings folkhögskola är en mötesplats för olika människor med olika etnicitet, språk, religion och ideologi och vi sträcker en öppen hand till alla som har en dröm att göra en förändring genom debatt och diskussion.
Awes A. Osman