Fotboll är ett fantastiskt verktyg för integration – och Bissarna ett lysande exempel

Många idrottsföreningar har på ett otroligt sätt engagerat sig i de nyanlända ungdomarna.

Insändare2016-10-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att komma till ett nytt land och att inte känna någon. Det kan vara tufft för vem som helst. Speciellt tufft för en ensamkommande på kanske 14 år som saknar familjen. Har ungdomen dessutom varit med om svåra upplevelser blir det extra jobbigt.

En utdragen asylprocess och ovisshet kan tära hål i psyket på vem som helst. Behovet av rutiner med skola, meningsfull fritid och nya vänner blir då extra viktigt. Regelbunden fysisk aktivitet för att kanske lätta på frustration och att för en kort stund få glömma jobbiga saker man kanske går och tänker på och att få "leka" en stund med jämnåriga är viktigt för både den fysiska och mentala hälsan.

Bissarna i Nyköping är ett lysande exempel på bra initiativ och på hur man genom fotbollen hjälper dessa ungdomar att integreras i det svenska samhället. Med en väl utvecklad värdegrund, en strategi för integration och en välkomnande kultur inom organisationen ordnar man fotbollsaktiviteter som riktar sig specifikt mot dessa ungdomar. Klubben ställer upp för ungdomarna och tar integration och socialt ansvar på allvar och nyligen startades laget BIS-International.

Nätverket som ungdomarna bygger är viktigt för att kunna integreras i det svenska samhället. Här lär man känna både ungdomar i samma situation men också svenska ungdomar och vuxna. Att få kontakt med svenskar kan annars vara svårt då naturliga kontaktytor många gånger saknas och språket är en barriär i början. Fotbollen har ett eget språk men instruktioner från tränare är på svenska/modersmål och på så vis får ungdomarna också en träning i det svenska språket. Fotbollen ger mycket men det ställs också vissa krav. Man förväntas följa de regelverk och värderingar som klubben står för och som även gäller i samhället i övrigt som till exempel respekt, jämlikhet, kamratskap, antidrog/våld och ordning. Tränarna gör ett fantastiskt jobb och verksamheten förtjänar all support från aktörer i samhället.

Johanna Frieberg

Läs mer om