Gå inte i Nyköpings fälla

"Ni vill ju inte öka segregationen. Mycket talar för att det blir en följd av sammanslagningen", anser insändarskribenten.

"Ni vill ju inte öka segregationen. Mycket talar för att det blir en följd av sammanslagningen", anser insändarskribenten.

Foto: Therese Jansson

Insändare2025-03-18 01:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oxelösunds skolor har rapporterat ett underskott på 8,8 miljoner kronor för 2024 och har fått ett effektiviseringskrav på 13,6 miljoner kronor för 2025.
Nu överväger skolledningen en omorganisation för att hantera denna ekonomiska situation. Det innebär bland annat att minska antalet högstadieskolor till en.
De två högstadieskolor som finns idag är extremt segregerade sett till andel elever med utländsk bakgrund. Den ena skolan har 64 % med utländsk bakgrund, den andra 16 %. Politikerna menar att en styrka med förslaget att slå ihop två högstadieskolor till en är att minska segregationen. I teorin stämmer det förstås. En stor kommunal högstadieskola där alla elever går kommer att vara mindre segregerad än vad dagens två skolor är jämfört med varandra. Men den nya organisationen har inte fallit i god jord. Många har protesterat av olika skäl. 
En viktig aspekt är också friskolor. För en liknande situation fanns i grannkommunen Nyköping 2014. I rapporten ”Ett söndrat land” har två personer från Arena Idé granskat skolsegregationen i bland annat Nyköping. Enligt skolexperten Per Kornhall, en av författarna, har många av eleverna med välutbildade föräldrar med svensk bakgrund ”flytt” till fristående skolor. I takt med att antalet friskolor ökat i kommunen har elevantalet minskat i de kommunala skolorna och det har berott på att flera utlandsägda fristående koncernskolor har upptäckt att här kunde de göra pengar. I och med att de lätt kunde etablera sig i Nyköping gjorde de sig attraktiva för elever med välutbildade föräldrar.
– Det är många elever som försvunnit. Inför varje höst har vi kontakt med friskolorna så vi vet ungefär hur många elever de kommer att plocka. Nyköpings högstadium har fått minska sin organisation hela tiden. Det blir alltid lite turbulent på en skola då, säger Anci Stierna utbildningschef för grundskolan. Hon fortsätter: Vi har en jättesegregerad skola och så ser det ut även i friskolorna, fast omvänt. Skolorna ska spegla samhället men den här uppdelningen som vi har i Nyköping tycker jag inte bidrar till samhällsutvecklingen som skolan ska vara en del av .
Färre elever ger mindre skolpengar, men utgifterna är desamma. Underskottet ökar ytterligare för kommunen. Ett varningens finger till politikerna i Oxelösund. Ni vill ju inte öka segregationen. Mycket talar för att det blir en följd av sammanslagningen. Gå inte i samma fälla som Nyköping!