Går från deltids- till heltidsorganisation

Katarina Haddon är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Oxelösund. Arkivbild

Katarina Haddon är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Oxelösund. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-11-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen ”Sliten undersköterska”.

Inom Oxelösunds kommuns äldreomsorgsorganisation pågår arbetet med att gå från deltidsorganisation till heltidsorganisation. Arbetet påbörjades i maj 2022 och pågår i detta nu.

Att vi genomför förflyttningen utgår från ett centralt avtal som tecknades 2016. Med centralt avtal menar vi ett partsgemensamt avtal mellan SKR och Kommunal. Avtalet innebär för oss i Oxelösund och för samtliga kommuner och regioner i Sverige att vi inför heltid som norm. Utöver det centrala avtalet påverkas Oxelösunds äldreomsorgs schemaläggning, liksom alla kommuner och regioner av lagar och avtal som reglerar arbetstid, inklusive de mer stränga reglerna gällande dygns- och veckovila som trädde i kraft 1 oktober 2023, med krav från EU. Detta krav är en skyddslagstiftning för individen med mål om ett långt och hållbart arbetsliv. 

Den partsgemensamma överenskommelsen om heltid som norm och följsamhet enligt lagar och avtal innebär att en traditionell schemaläggning enligt deltidsorganisation inte längre kan tillämpas och medför förändringar inom verksamhetsområdet, i hela Sverige. I överenskommelsen har arbetsgivaren ett ansvar att fullfölja överenskommelsen genom att schemalägga på ett sådant sätt att heltid främjas. 

Att vi planerar för mer personal mitt på dagen handlar om att tillgodose social stimulans samt vård och omsorg till våra vårdtagare när de är vakna. Om personal saknas på ett arbetspass kan en överenskommelse mellan medarbetare och chef träffas för att tillsätta passet. I vissa fall kompenseras förlängd arbetstid med ledig tid, men ersättning utgår alltid enligt avtal, vid förskjuten arbetstid.