Gnesta – ett andrum som fler borde välkomnas till

Här i Gnesta, där jag bor, är det väldigt lugnt och tryggt. Men krigen i bland annat Syrien och Afghanistan pågår med oförminskad styrka och miljontals människor tvingas på flykt.

Insändare2016-04-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De allra flesta flyktingar, 86 procent enligt Amnesty, tas emot av länder med låg ekonomisk utveckling. Inte av Europa. Men på EU:s och Sveriges ledare låter det tvärtom som om det var Europa som gav skydd till flest människor på flykt.

Den svenska regeringen har precis lagt fram ett lagförslag som syftar till att minska antalet asylsökande till Sverige, med hänvisningar till påfrestningar på det svenska asylsystemet och att centrala samhällsfunktioner skulle vara i fara. Regeringen säger att vi behöver ett "andrum". Jag tror snarare att människor som flyr krig behöver få ett andrum här hos oss, på lugna och trygga platser som Gnesta.

Många remissinstanser (till exempel RFSU, Arbetsförmedlingen, Kammarrätten i Stockholm och Röda Korset) som har lämnat synpunkter på lagen har dock påpekat att regeringen saknar grund för dessa påståenden.

Jag instämmer i denna kritik. Kunskapen, viljan och resurserna finns. Frivilligorganisationer, privatpersoner, föreningar och inte minst asylsökande själva har massor av idéer som samhället inte har tagit tillvara. I stället vill nu regeringen införa en tillfällig lag som kommer att drabba flyktingar på ett förödande sätt. En majoritet av dem som får uppehållstillstånd i Sverige kommer att berövas rätten att återförenas med sin familj. Dessutom ska de få tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Vem kan må bra och integreras i samhället när den tvingas leva i fortsatt otrygghet?

Vi måste pressa politikerna att inte rösta igenom dessa lagförslag. Sverige kan bättre!

Jag uppmanar alla som har kvar sin medmänsklighet att protestera mot de omänskliga asyllagförslagen. Än är det inte för sent, skriv under uppropet Folkkampanj för asylrätt på folkkampanjforasylratt.se. Demonstrera, mejla politiker, och uppmana vänner och kollegor att göra samma sak.

Rebecka Bülow

Läs mer om