Tid att vakna, när vi tvingas vända blad på Nyköpings Högstadium med rektorsbyte, och betygen kraschlandar. Du verkar ha glömt bort det som du lovade i valstugorna om uppföljning och kvalité. Du missleder läsarna när du inte berättar att du släppt allt ansvar genom er arbetsmodell. Det innebär ju i praktiken att du och din nämnd har valt att avhända er mycket stor del av det ansvar ni faktiskt har.
Mycket är delegerat och kommunens så kallade beställar- och utförarmodell innebär att ni politiker tar ett mycket litet ansvar för verksamheterna utöver den årliga ”beställningen”. Se hur det gått.
Rent krasst innebär den att om nämnden ser en kvalitetsbrist någonstans i verksamheten så kan man inte från nämndens sida göra något åt den förrän tidigast nästa år. Detta är fullständigt orimligt anser jag. Du har läst ett otal anmälningar från föräldrar, tillsynsinformation från skolinspektion, sett betygssnittet utan att agera, och skyll inte låga betyg på nyanlända. Läs fakta.
Vanlig förälder
Kent Pettersson (S) svarar:
Visst skulle nämnden och jag kunna gå in och försöka styra mer över sådant som idag är rektors och lärares ansvar, men jag tror inte att någon skola skulle bli bättre av det. Skolan är statligt reglerad via läroplan och skollag, Skolverk och Skolinspektion. Att lägga till ytterligare lokalpolitiska regleringar tror jag inte på.
Lokalpolitiker ska arbeta för att ge skolan bästa möjliga förutsättningar, visa tillit till skolans olika professioner samt följa upp och analysera resultaten tillsammans med skolorna. Det görs idag men kan givetvis göras bättre. Jag tar gärna till mig synpunkter.
2017 ger nämnden grundskolan bättre förutsättningar genom att höja undervisningspengen med 5 %. Jag framför så ofta jag kan vikten av att låta proffsen vara proffs, det vill säga att lärare och rektorer ska ha så stor frihet som möjligt. Senaste uppföljningen fick nämnden den 6 december i form av en betygsprognos inför juni för årets nior. Det ser ut att kunna bli en rejäl förbättring. Nästa uppföljning är 15 december då nämndens kvalitetsgrupp möter divisionsledningen för en sammanfattande analys och behovsbedömning.
Jag träffar gärna ”vanlig förälder” för ett samtal. Ring eller mejla så bestämmer vi en tid.
Kent Pettersson (S)
Ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, Nyköpings kommun