VI har fått ännu en trappa för att ta oss in och från centrum på. Omarbetningen för Viadukten har påbörjats, en nödvändig åtgärd, eftersom den sedan tidigare ombyggda viadukten inte blev trafiksäker för gående. Hur tänkte ni gatu- och trafikplanerare när ni nu byggt en tredje brant trappa?
För alla alerta med smidiga och starka knän är det ju utmärkt, men hur är det med tillgängligheten för personer med någon form av nedsatt rörelsefunktion?
Det kommer att vara väldigt svårt att ta sig upp och nedför den branta trappan man byggt även om det finns räcken att hålla i. Går man med rollator, kryckor, stavar eller för den delen barnvagn, blir det svårt. Väldigt svårt att till exempel både hålla i räcket och samtidigt dra upp rollatorn, både uppför och nedför trappan. Med två kryckor är det omöjligt. Är det tänkt att ovanstående personkategorier nu hänvisas till den lite längre cykelbanan en bit ifrån trappan? Är det trafiksäkert?
Är inte det här att betrakta som en exkludering av personer med svårighet att gå i trappor? Vi är alla skattebetalare och borde respekteras som sådana och ha samma möjligheter att utnyttja stadskärnan som andra. En sluttande gångväg hade ju löst problemet.
Vad gäller den busslinje, som två insändare omtalar, undrar jag hur den bussen ser ut. Har aldrig sett någon buss på den beskrivna vägen. Och, hur beställer man återresan. Om fler än en person hör av sig hur funkar det då? Är bussen i själva verket en taxibil?
Jag kallar det inte att ha tillgång till en linjebuss efter den beskrivning som getts. Övriga bostadsområden har givna busslinjer som dagligen på bestämda tider erbjuder bussresa. Det är något helt annat.
Tur att jag har både körkort och bil, så jag kan ta mig ner till ”stan” och besöka vår vackra innerstad.