Grönområde offras för butiksområde

Jag tycker att de politiker som inte känner till Västra Hållet bör göra ett studiebesök innan planen antas i fullmäktige, skriver Bosse Röjder.

Jag tycker att de politiker som inte känner till Västra Hållet bör göra ett studiebesök innan planen antas i fullmäktige, skriver Bosse Röjder.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-11-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tidigare insändare frågade jag vad kommunekologerna tycker om att man offrar ett av centrala Nyköpings finaste grönområden för att skapa ett affärsområde intill E4. Svaret blev att tätortsnära grönområden inte ingår i deras uppdrag. Man tipsade också om att det är ”politiken” och inte tjänstemännen som sätter upp reglerna för all planverksamhet i Nyköping, och det visade sig stämma.

Jag, och andra, har ifrågasatt att man ”slaktar” grönområdet Västra Hållet för att få plats med ett nytt ”verksamhetsområde”, när man kan välja att dra vägen utefter E4. Svaret blev: ”Kommunen” (det vill säga dess politiker) ”har prioriterat möjlighet till attraktiv verksamhetsmark som även kan möjliggöra finansiering av väganslutningen.”

Kan det sägas klarare? Nyköpings politiker säger att man skall sälja en skog med höga naturvärden, för att finansiera ett vägbygge! En skog som innehåller många olika arter av träd och buskar i varierande ålder, upp till 150 år. Ett område som erbjuder rekreation för så många. Ett område som är det närmaste grönområdet, värt namnet, för så många personer. Boende i Högbrunn, Nöthagen och det nya bostadsområdet Dammgruvan får, om planen blir verklighet, Teaterparken (och, om det blir för trångt där, Gripsholmsparken) som ”sitt” grönområde. Förlusten blir också stor för boende i Oppeby och Harg samt för andra Nyköpingsbor som regelbundet besöker Västra Hållet.

Jag tycker att de politiker som inte känner till Västra Hållet bör göra ett studiebesök innan planen antas i fullmäktige. Urban Granström kanske kan visa var affärsområdet skall ligga?