Hon har i olika sammanhang varit kritisk mot muslimsk extremism, senast i en artikel i DN. Reportern ställer i intervjun frågan: "Du ser inget problem i att hon, Ann Heberlein, uttalat sig så negativt om islam?". Den frågan antyder att Heberlein skulle vara islamofob, ett uttryck som förövrigt har missbrukats i flera sammanhang under de senaste åren. Nu tycker jag att det är på sin plats att den här försåtliga frågan blir sakligt bemött. Ann Heberlein är lektor i etik på Lunds universitet och bor alltså nära Malmö, en stad som de senaste åren har drabbats hårt av anti semitism, flera judar som bor i Malmö känner sig hotade av muslimska grupper och funderar helt enkelt på att lämna Sverige.
Nyligen var en salafistisk imam inbjuden att tala i ett muslimskt sammanhang och hetsade i talet mot homosexuella och judar. I Gävle rapporteras det om en imam som hyser extrema åsikter i olika frågor och Janne Josefsson gjorde för något år sedan intervjuer med två imamer i landet som sa en sak inför kameran, men något helt annat efteråt. Alla som vet något om muslimsk extremism, vet att det förekommer förfärliga åsikter inom den salafistiska rörelsen i olika sammanhang. Åsikter som aldrig skulle accepteras om de framfördes av etniska svenskar. Varför ska det göras undantag för muslimska imamer?
Ann Heberlein har påpekat det här förhållandet och har fått ta emot mycket stryk för det, till och med personliga påhopp om att hon skulle vara galen. Det är skamligt!
Problemet i världen i dag är inte kristen extremism, utan muslimsk extremism. Även på svensk mark. Ann Heberlein poängterade därför att vi från kyrkan och andra organisationers sida, måste söka samarbete med liberala och sekulära muslimer i landet.
Det är väl ändå så att den större gruppen muslimer avvisar budskapet från radikala imamer, som bor i eller inbjuds till Sverige.
Jag tyckte att det var på sin plats att antydningen i intervjun i SN inte fick stå okommenterad.
Bosse Divander
Präst
Svar
SN:s frågor om Ann Herberleins medverkan stod inte okommenterade utan Göran Ritterfeldts svar och förklaring återgavs. Frågorna ställdes med anledning av Ann Heberleins debattartikel i GP: "Vi måste våga tala om islam", en text som GP efter publicering tvingades rätta ett flertal gånger.
Roger Sundberg
Nyhetschef