Hur står det till med landets ämbetsverk?

Den sista bastionen av hederlighet – Riksrevisionen – har fallit, enligt Jenny Nordberg (SvD 13 juli) efter att DN- journalister avslöjade hur riksrevisor Susanne Ackum använde landets främsta myndighet för bevakning av skattepengars rätta och hederliga användning som vore den hennes egna lilla firma.

Insändare2016-07-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu hänger frågan i luften och vibrerar: Hur står det egent ligen till bland landets ämbetsverk som medborgarna sedan Axel Oxenstierna under fyrahundra år har betraktat som hederligast och bäst skötta i världen?

Myndigheten vars ansvar är sjukvården i Södermanland, där Axel O i mitten av landskapet torde vrida sig i sin grav, brottas med frågan varför medborgarna inte längre får den vård på sjukhus man betalat skatt för och regelbundet behöver? Därför att mer än hundra sjukhusplatser försvann till följd av politiska beslut och lika många därför att ämbetsmännen struntar i de beslut som finns.

Av mediebevakning och debatt har den senaste tiden framgått hur dessa nu har kommit fram till att sjukhusplatser är omoderna och fullt utbytbara mot vård i hemmet; att det utvecklingsprojekt som därför aviseras är att vissa sjukhusanställda i höst kommer erbjudas arbetstidsförkortning mot full lön samt att arbetet i möjligaste mån delegeras till anställda med lägre utbildning. En säkrare metod för att säkra fortsatt flykt av yrkesvan och högutbildad personal från sjukhus går knappast att uppfinna.

Det är nog många fler än riksrevisorn som betraktar myndighetsutövning som sina egna små firmor där man riskfritt använder skattepengar som man behagar. Med pålitliga politiker som målvakter.

Anders Mansten (VfP)

Anestesiläkare och landstingsledamot, Nyköping

Läs mer om