Detaljplan stryper Trosas skärgårdsliv

Kommunens förslag till ny detaljplan för Hamnplan, båtplatserna i Trosaån och gästhamnen gör det svårt att leva i skärgården året runt. Skriver Malva Ahlkrona.

Kommunens förslag till ny detaljplan för Hamnplan, båtplatserna i Trosaån och gästhamnen gör det svårt att leva i skärgården året runt. Skriver Malva Ahlkrona.

Foto: Carolin Ericson

Insändare2020-12-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens förslag till ny detaljplan för Hamnplan, båtplatserna i Trosaån och gästhamnen gör det svårt att leva i skärgården året runt. Trosa kommun har en stolt historia av fiske och av att människor har livnärt sig av skärgården och levt i skärgården året runt. Några få gör det idag, och förhoppningsvis kan ännu fler leva och njuta av skärgården i framtiden. Det finns företag med verksamhet i skärgården idag och vi behöver göra det möjligt för fler. Vi har också flera fantastiska naturreservat i Trosa skärgård, som behöver skötas. Då behöver man en levande, fungerande hamn med båtplats som är isfri stor del av året. Möjlighet att lossa och lasta från bil krävs. För detta är båtplatserna i Trosaån enda alternativet. 

I förslaget till detaljplan sägs bilplatsen för arrendatorn på naturreservatet Askö upp. Biltrafik ner till ån omöjliggörs och en dagvattenanläggning byggs i området som behövs för lastning och lossning. Skärgårdsliv året runt försvåras.
I detaljplaneförslaget finns sex platser för husbilar vid Hamncaféet. Nu har vi flera somrar stått ut med husbilsgästernas kvarglömda ölglas och möbler. Området vid husbilarna känns otrevligt och har bara blivit större från år till år. Det är hemskt tråkigt när man kommer gående från vårt vackra centrum ner mot hamnen och möts av plastiga husbilar som breder ut sig. Trosa stad är riksintresse för kulturmiljövård men det märks inte i detaljplanen. 
Detaljplanen heter Trosa Gästhamn, del av Trosa 10:64 och ligger för granskning till 5/1 på Trosa kommuns hemsida. Detaljplanen får inte bli verklighet – rädda Trosa hamn!