Besparingen inom elevhälsan borde inte behövas

En omläggning av skolpengen är möjlig redan nu och ligger inom kommunens beslutsrätt, anser insädarskribenten.

En omläggning av skolpengen är möjlig redan nu och ligger inom kommunens beslutsrätt, anser insädarskribenten.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Insändare2025-05-14 01:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Torbjörn Kock (S) och Anki Hartmanns (M) insändare från 16 april med rubriken "Elevhälsan monteras inte ner – tvärtom"

Vad händer när skolan står inför en stor nedskärning av elevhälsans samlade resurser, ca 8 miljoner sparas in. Det är en stor förändring orsakad främst av att skolan behöver minska sina samlade kostnader för att klara budgeten. Denna minskning menar några är en nedmontering, andra t.ex. insändaren 16/4 ser det som anpassning och utveckling.

Den politiska ambitionen med skolresultaten i Nyköping är att vi ska ha Sveriges bästa skola 2030. Och för att detta ska klaras behövs bland mycket annat en stark elevhälsa som ser till att stötta många elever. För skolresultaten idag är inte bra i Nyköping (bland de 25% sämsta i landet).

I ett sådant läge är det vanskligt att enkelt trolla med ord och uttryck som trygghet, använda resurserna mer effektivt, långsiktigt hållbar skola, delaktighet, utveckling osv. För hur ska man kunna förstå att Nyköpings skolsatsning mot 2030 är en neddragning av tjänster inom elevhälsan. Risken finns att förtroendet och intresset för politik sjunker för alla dessa fina ord känns inte förankrade i verkligheten. 

Verkligheten när det gäller skolverksamheten är att den inte enkelt låter sig fångas i statistik och rankingar. Många av de insatser som sker låter sig inte mätas, de är för komplexa. Inte heller är ekonomin i skolan enkel. Med nu rådande system med fristående skolor och den form av valfrihet som erbjuds så har vi fått en kraftigt ökad segregationen i Nyköping. Det innebär att om kommunen satsar extra på de elever som har störst behov (de flesta finns i den kommunala skolan) så kompenseras friskolorna med pengar som de inte behöver. Dessa pengar går istället till vinstutdelning för ägarna. För Nyköpings kommuns del betyder det att miljonbelopp varje år lämnar skolsystemet.

Så det är kanske dags att säga som det är. Med ett annat system för fria skolval och ett annat sätt att styra pengarna till de elever som behöver dem mest så skulle den stora besparingen inom elevhälsan inte behövas. Då skulle det vara helt rätt att tala om att Nyköping satsar på utveckling av elevhälsan för att den är så viktig för alla elever, och speciellt de som inte klarar att nå upp till godkända resultat. Vi socialdemokrater är emot vinster i skolan. Vi vet att det går att styra om skolans medel så att de ännu mer än idag når de elever som behöver stöttning. En sådan omläggning av skolpengen är möjlig redan nu och ligger inom kommunens beslutsrätt.