Investera i cykelstråk till Gripenskolan

Gymnasieungdomar måste kunna cykla på ett bra och säkert sätt till och från skolan., skriver signaturen "Förälder med ambitiösa och självständiga barn".

Gymnasieungdomar måste kunna cykla på ett bra och säkert sätt till och från skolan., skriver signaturen "Förälder med ambitiösa och självständiga barn".

Foto: Marcus Langbrandt

Insändare2021-08-30 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är förälder, och passerar ganska ofta förbi Gripenskolan på cykel. Nyköpings stolta kommunala gymnasium. Varje gång som jag passerar skolområdet, slås jag av dess fantastiska potential. Här finns merparten av alla gymnasieelever i Nyköping. Men här saknas motionsanläggningar utomhus som kan möta elevernas behov av rörelse och motion under dagtid.

Området är som en knölig skolöken. Området är så tråkigt och i så dåligt skick att man blir deppig av att bara se området. Jag skriver för att jag skulle vilja påstå att området dessutom har Sveriges sämsta tillgänglighet för cyklister. Det finns ingenting som främjar att man cyklar till och från denna skola. Det är trottoarkanter, dolda hörn, bommar, eftersatta trappor, gamla rester av områdesinstallationer och bucklig asfalt överallt i området. Att cykla från Oppeby över Blommenhof ner till skolan är rena mardrömmen. 

Cykelbanan slutar vid Katrineholmsvägen. Mellan Katrineholmsvägen och skolan finns det inget sammanhållande cykelstråk av modernt snitt. Istället är det ett virrvarr av 40 år gamla snutt-cykelbanor lite här och där. Livsfarliga korsningar för en stressad 16-åring. Tunneln under E4 är katastrof. Hur i hela friden kan det få se ut såhär? Och ingenting verkar hända. Gripenskoleområdet och anslutande cykelstråk borde vara de finaste i staden. Gymnasieungdomar måste kunna cykla på ett bra och säkert sätt till och från skolan. Och ett skolområde måste vara attraktivt! Här krävs ordentliga, moderna investeringar. Området är en skamfläck. Nyköpings fulaste och minst cykeltillgängliga område. Investera!!