Med andra ord pågår en stor utsugning av invånarna i kommunens ytterområden. Denna trend har varit särskilt tydlig de senaste sex åren under social demokratiskt styre.
För några veckor sedan träffade kommunledningen ombud för de 1 300 invånare som bor i Gåsinge-Dillnäs (Laxne). Det kunde konstateras att kommunalrådet Johan Rocklind var tämligen ovillig att kommentera varför alla investeringar gick ytterområdenas vägar förbi. En rättviseprincip för medborgarna finns ju faktiskt inskriven i kommunallagen.
Kommunen har nu byggt en lekplats i centrala Gnesta för 7 miljoner kronor men kan inte ordna ett dass vid badet i Laxne. Man lägger ner miljoner på Elektron men ger Laxnes motsvarighet, Laxnegården, 8 000 kronor om året i stöd. Man avser lägga 15 miljoner kronor på att snygga till Västra Storgatan medan Laxne, med tung lastbilstrafik, inte ens har trottoarer som skydd för barnen.
Ja, läser man kommunens investeringsplaner de senaste åren blir man tämligen mörkrädd över planernas ensidighet och den totala utsugningen av ytterområdena. Devisen "Stadens lugn och landets puls" klingar numera falskt och atonalt.
Om detta inte vore nog. Nu ska dessutom de 1 300 invånarna i Gåsinge-Dillnäs tryckas till. En månad före terminslut presenteras ganska respektlöst en tendensiös utredning, som föreslår att lägga ner skola och samhällsservice i Laxne med omnejd. Man föreslår således att lägga ner skola, förskola, gymnastikhall, bibliotek och matbespisning - de tre senare även utgörande service till en bredare allmänheten.
Om två år är det val och det torde inte vara någon större överraskning, att de som vill lägga ner all samhällsservice i ytterområdena, nog kommer att få svårt att hävda sig framgent. Härtill finns det många väljare, som nog önskar sig fler välvilliga och rättvisa politiker! Den svenska välfärden är verkligen hotad. I varje fall i Gnesta kommuns ytterområden.
Göran Benedicks, Laxne