KD vill sänka energiskatten för alla

Den förtida avvecklingen av reaktorerna i Ringhals var olycklig, skriver kristdemokraterna Pia Steensland och Camilla Brodin.

Den förtida avvecklingen av reaktorerna i Ringhals var olycklig, skriver kristdemokraterna Pia Steensland och Camilla Brodin.

Foto: Jonas Lindstedt/TT

Insändare2022-01-27 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Björn Kjellströms insändare "Okunniga KD-politiker ger inte billigare el, publicerad den 10 januari. Att den MP-märkte Björn Kjellström tycker annorlunda än oss Kristdemokrater i kärnkraftsfrågan är föga förvånande, men en respektfull ton i debatten borde man ändå kunna förvänta sig. 

För att möta de hotande klimatförändringarna måste vårt land visa att det går att utvecklas som industrination och samtidigt ta miljöansvar. Ett utmärkt exempel är SSAB i Oxelösund och deras mål att producera stål utan kol. Men omställningen kräver stora mängder el. Den förtida avvecklingen av reaktorerna i Ringhals är därför olycklig. 

På senare tid har elpriserna skjutit i höjden. I Sörmland och södra Sverige har vi drabbats oproportionerligt hårt. Tillgång och efterfrågan sätter givetvis prisbilden. Att vi under sommaren har ett elöverskott – till del baserat på vindkraften – som kan säljas till andra länder är lysande. Det ger intäkter och bidrar till att tränga bort fossilbaserad ful-el från norra Europa. Men det hjälper oss inte alls en iskall och vindstilla dag i januari! 

Nej, vi måste återställa effektbalans och systemstabilitet i vårt svenska elsystem och då är kärnkraften en pusselbit. Inte den enda, men en nödvändig sådan. 

Vi måste också agera för att lindra den ekonomiska smäll som privatkunderna nu drabbats av. Regeringen modell som ”belönar” de som förbrukat mest el är ohållbar. Även hushåll med lägre förbrukning, men med små ekonomiska marginaler och ökade elkostnader, måste få ersättning. Därför vill KD sänka energiskatten för alla. Sverige behöver en ny regering.