Replik Svar på Veronica Anderssons insändare rörande hemtjänsten (SN 18/4). Veronica Andersson (S) ger oss sakligt rätt i den kritik vi tidigare har framfört i SN, även om den icke initierade lätt kan få för sig att någon form av ömsesidighet föreligger innan avtalet skrivs på. Avtalet utformas av den politiska majoriteten i kommunen (S+MP+V). En majoritet som knappast har gjort sig känd för sin välvilliga inställning till konkurrerande utförare av verksamhet som också bedrivs kommunalt. Genom att skriva in ”lämpliga” krav har kommunen möjlighet att effektivt döda intresset från privata utförare att bedriva hemtjänst i Nyköping. Det de befintliga privata utförarna då har att ta ställning till när avtalen ensidigt ändras är om de ska fortsätta eller begära sig själva i konkurs. Hittills har endast en av dem valt det senare alternativet. Skulle flera följa efter kan man visserligen hävda att Nyköping tillämpar LOV, men tyvärr ”finns inga intressenter”.
Timtaxan för hemtjänst är i princip lika för kommunen och de privata utförarna. Kommunens verksamhet, som omfattar cirka hälften av all hemtjänst, gick med en förlust för 2017 på 27 miljoner kronor, vilket täcktes av skattemedel.
Nyköpings kommun har inte bara ansvar för ”att sätta brukarens behov och önskemål i fokus” utan också att förvalta medborgarnas skattepengar väl. Ett ansvar som man uppenbarligen har svårt att leva upp till.
Alliansföreträdare i vård- och omsorgsnämnden: Johan Schenström (M) Maria Gilstig (M) Magdalena Jerlström (C) Lena Delaplane (L) Orvar Windisch (M) Martin Kildén Smith (M) Ratana Karlsson (C) Annika Bengtsson (KD)