Kosten betyder mycket för hälsan

Ända från födelsen och fortsatt under uppväxten till det vuxna livet får vi erfaren heter av mat som vi får i hemmet och i skolan.

Insändare2016-05-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som individer har vi också genom våra gener olika känslighet för vad som är lämpligt att äta. Beroende på hur magen reagerar lär vi oss att undvika vissa födoämnen.

Men det är förvånande att man inom sjukvården inte efterfrågar något om dina matvanor. Vid besök kan man få ett frågeformulär om hälsa, men inget annat efterfrågas än alkoholvanor! I stället borde det ingå en utfrågning om vad som ingår i individens dagliga matintag. Många individer är aktiva på nätet och söker där information om matens betydelse för hälsan.

I dag har vi de gener (ärftliga anlag) som utvecklades under förhistorisk tid. Då bestod födan av djur som kunde fångas på savannen eller i olika vattendrag. Under korta perioder fanns det också tillgång till bär och frukter. Det som helt saknades var tillgång till dagens olika sädesslag. I dag kommer en stor del av vår kost från pasta och bröd i olika varianter. Det är vi själva som måste lära oss mer om vad vi kan äta och vad vi ska undvika för att må bra.

Till hushållen i Sörmland skickas årligen ut tidningen min hälsa där olika problem tas upp. Ett upprörande exempel var ett reportage om barn med typ 1 diabetes, där det visades att barnen kan äta all slags mat genom att tillföra insulin i olika stora doser. Inget sades om att minska intaget av kolhydratrika produkter, som i kroppen omvandlas till socker och stärkelse, för att hålla insulinet på en stabil låg nivå.

Det är således viktigt att varje vuxen individ själv ska informera sig om vad hen ska äta för att hålla sig frisk. Det finns hjälp att få!

Gunilla Borg

leg.tandläkare Nyköping

Läs mer om