Mindfulness är ett kraftfullt verktyg att hantera stress, ångest och nedstämdhet. Men det finns många fördomar som nyligen speglades i till exempel tv- programmen Skavlan och Min sanning.
De flesta är inte uppdaterade om det vetenskapliga underlaget eller om den mycket dynamiska forskningsutvecklingen under de senaste åren. Det förståeligt. Det är svårt att hänga med även för mig som intresserad läkare som arbetar heltid med mindfulness. Det publicerades cirka 700 vetenskapliga artiklar om mindfulnessbaserade metoders effekter under 2015, det vill säga drygt två artiklar per dag! För egen del har jag medverkat till svensk forskning som utbildare av instruktörer.
I Skåne har professorerna Jan och Kristina Sundquist vid Centrum för primärvårdsforskning lett en randomiserad och internationellt uppmärksammad kontrollerad studie vid 16 vårdcentraler. Resultatet visar att mindfulness i grupp är lika effektivt vid psykisk ohälsa (lätt till måttlig depression och ångest) som individuell behandling med i huvudsak KBT. Artikeln är publicerad i en ledande medicinsk tidskrift Brittish Journal of Psychiatry (november 2014).
Många arbetsgivare saknar i dag verktyg att hantera den psykiska ohälsan. Vården har otillräckliga terapeutiska resurser för att möta den. Mindfulness kan hjälpa många som annars inte kan få hjälp.
Mindfulness är ett kraftfullt verktyg att förebygga, behandla och rehabilitera psykisk ohälsa.
Ola Schenström
Leg, läk 1975, specialist i allmänmedicin, författare till Mindfulness i vardagen