Krögarna i Nyköping har det tufft

Den närmast totala nedstängningen av allt uteliv sätter krögarnas redan hårt ansträngda ekonomiska läge under än mer press. Skriver Malin Karlsson Sverigedemokraterna Nyköping.

Den närmast totala nedstängningen av allt uteliv sätter krögarnas redan hårt ansträngda ekonomiska läge under än mer press. Skriver Malin Karlsson Sverigedemokraterna Nyköping.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-01-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den närmast totala nedstängningen av allt uteliv sätter krögarnas redan hårt ansträngda ekonomiska läge under än mer press. Beslutet att inte få servera alkohol efter 20:00 resulterar ofta i att en sittning för restaurangerna uteblir, en sittning som de behöver för att få ihop den redan ansträngda ekonomin.

Permitteringars utformning är dåligt anpassade för till exempel restauranger och de står med personalkostnader som är högre än intäkterna. 
Kommunen har stöttat och kommit med tre stödpaket. Det är ingen lätt balansgång att hjälpa företagare som riskerar konkurs, då kommunen inte får stötta enskilda näringsidkare.

Fram tills vi kan besöka restauranger och fik utan restriktioner så behöver de all ekonomisk hjälp som de kan få, till exempel återbetalning och lättnad från att betala sophämtningsavgift, avgifter för alkoholrapport. Överlag måste man titta på vilka avgifter vi kan sätta nolltaxa på tills denna pandemi släppt sitt grepp om oss. Kommunen har fått en rejäl summa pengar i coronastöd från staten och för att visa god vilja och inge lite hopp och mod bör en del av det gå till att förhindra fler konkurser. 

Näringsdepartementet har fått brev från Nyköpings kommun och förhoppningsvis arbetar de med att ta fram ytterligare åtgärder för att stötta denna utsatta bransch. 
Allmänheten får dra sitt strå till stacken genom att ta sitt lilla sällskap och bidra med vad de kan inom ramen för alla rådande restriktioner. Tillsammans klarar vi det här.