Krönikor om botox – eller recensioner av Svansjön

Insändarskribenten ställer krönikor om skönhetshets mot uteblivna artiklar om balett. Arkivbild

Insändarskribenten ställer krönikor om skönhetshets mot uteblivna artiklar om balett. Arkivbild

Foto: Viktoria Berglund

Insändare2023-11-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett samtal för en tid sedan angående bevakning av lokal kultur, fick jag veta av Catarina Nitz, att SN:s läsare inte var intresserade av sådan. 

Inte heller internationell kultur som Ukrainas balett Svansjön på Culturum fick någon uppmärksamhet, som Barbro Helgesson tidigare påtalat.

Frågan är, om läsarna, som på kultursidan 18/11, hellre läser huruvida kulturredaktör Catarina Nitz tänker ansiktsbehandla sig med botox – eller inte ?

Ulf Abrahamson

Svar: Tack för din insändare!

Jag tycker dock att du generaliserar grovt när du påstår att jag har sagt att SN:s läsare inte är intresserade av lokal kultur. Vad jag har sagt och fortsätter säga, därför att det är ett faktum, är att våra läsare generellt har ett lågt intresse av att läsa om delar av det lokala kulturutbudet, såsom sammankomster med föreläsningar, mindre konstutställningar, vissa konserter med kammarmusik, smal jazz, rock och popmusik, för att nämna några exempel. Vi måste prioritera att skriva om det som vi vet att våra läsare vill läsa om. Det är ju för dem vi finns till. Vi bevakar och recenserar dock fortfarande många lokala kulturarrangemang. 

Det är det ena. 

Det andra är att kulturjournalistiken utvecklas och i dag handlar lika mycket om att komma med flera perspektiv på nyhetshändelser, kommentera och granska företeelser och identifiera nya strömningar i samhället. 

Det kan handla om kriget i Ukraina men också om dejting, influerarbranschen, reality-tv, strömningstjänsters utbud och, som i fallet med "botox-krönikan", peka på den ungdomsfixering, perfektionism och skönhetshets som vi alla utsätts för när vi dränks i ett flöde av tillrättalagda bilder i medierna, kan göra med oss.

Catarina Nitz, kulturchef Södermanlands Nyheter