"Kulturfarbror i Trosa" insändare väcker frågor

Ska vi bara ha betalande församlingsmedlemmar i Trosa församlings verksamheter samt vid gudstjänsterna? Skriver signaturen "Kulturtanterna i Trosa" i ett svar på tidigare insändare.

Ska vi bara ha betalande församlingsmedlemmar i Trosa församlings verksamheter samt vid gudstjänsterna? Skriver signaturen "Kulturtanterna i Trosa" i ett svar på tidigare insändare.

Foto: Henrik Norling

Insändare2021-06-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare till signaturen "Kulturfarbror i Trosa".

Den 24/5 läste vi en insändare författad av "Kulturfarbror i Trosa" och ställer oss frågande till några uttalanden. Vår första undran är hur Kulturfarbrorn kan ha sådan insyn i personalens hälsotillstånd i Trosa församling samt församlingens ekonomi?  En ytterst relevant fråga är var han har fått informationen om organistens sjukskrivning ifrån? 

Det är inte kantorer det råder brist på utan organister, och i en församling med fler än 5000 medlemmar skall det finnas en organist. Dock är det positivt om fler barn och ungdomar kan lockas att spela orgel och sedan utbilda sig till kantorer eller organister. 

Att påstå och peka ut enskilda körmedlemmar som icke församlingsbor och även skriva att de utnyttjar Trosa församlings körverksamhet både gällande resor och utbildning är kränkande. Alla körmedlemmar sätter av minst 2 timmar/vecka helt volontärt. Är man inte bosatt i kommunen sätter man av ytterligare tid för resor samt har extra resekostnader. 

Tidigare var det så att man som korist i många av Svenska kyrkans körer uppbar ekonomisk ersättning. Då det gäller körernas resor så är de subventionerade men deltagarna bekostar resorna till stor del själva. 

Vid olika typer av kyrkliga konserter uppbärs alltid kollekt som oftast går till Trosa församlings musikaliska verksamhet men ibland till behjärtansvärda ändamål tex församlingens diakoni.

Såväl körverksamhet, övrig musikverksamhet samt barn- och ungdomsarbete kan man härröra till mission som är ett av församlingens huvudområden.

Din oro för Trosa församlings ekonomi är vi undrande över. Var har Kulturfarbrorn fått den informationen ifrån? Så vitt vi vet så gick Trosa församling 2 miljoner plus 2020. 

Angående gratis konserter, förstår vi det rätt att de som bor utanför Trosa församling eller som inte är medlemmar i Svenska kyrkan ska betala entré eller är de inte välkomna? 

Ska vi bara ha betalande församlingsmedlemmar i Trosa församlings verksamheter samt vid gudstjänsterna? Ska Trosa församling framgent kontrollera alla barn och ungdomar som deltar i Trosa församlings verksamhet att deras föräldrar är medlemmar i församlingen?

Med den inställningen hoppas vi att Kulturfarbrorn aldrig går på en gratiskonsert utanför sin hemförsamling. 

Att döma ut St Annas konstförenings val av konst som skräp är ett uttalande som är både kränkande och oprofessionellt av en som kallar sig Kulturfarbror eftersom kvaliteten på konsten står i betraktarens öga och kan inte ses som den absoluta sanningen.

Den höga kvaliteten på kulturlivet som har byggts upp i Trosa kommun, och till stor del genom Trosa församling, under de senaste 20 åren är något som alla Trosabor borde vara stolta över och verkligen värna om!