(L) storsatsar pĂ„ lĂ€roböcker – vad gör Nyköpings kommun

InsÀndarskribenterna slÄr ett slag för traditionell undervisning med böcker, papper och penna. Arkivbild

InsÀndarskribenterna slÄr ett slag för traditionell undervisning med böcker, papper och penna. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

InsÀndare2024-03-13 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En av de första och största skolreformer som Liberalerna genomfört i sittande regering Ă€r att jobba för mindre skĂ€rmtid och fler böcker. Det Ă€r viktigt eftersom den samlade vetenskapen visar att elever lĂ€r sig de grundlĂ€ggande förmĂ„gorna – bĂ„de att lĂ€sa och rĂ€kna men ocksĂ„ att kommunicera med kamrater och lĂ€rare – bĂ€st med traditionell undervisning med böcker, papper och penna.

Kommunerna fick under 2023 möjlighet att söka statsbidrag för skolböcker. Av det belopp som Nyköpings kommun hade rĂ€tt att söka under förra Ă„ret har Nyköpings kommun endast sökt 683 870:- av de 2  749 008:- som det var möjligt att söka. 32 av 257 kommuner har ansökt om ett lĂ€gre belopp Ă€n 100%, 8 av dessa har sökt under 50%, Nyköpings sökte, och fick 25%.

Vad som föranleder detta kan man spekulera om. Historiskt har det alltid varit bra med en lÄgt utbildad befolkning för att de som leder ska kunna göra det oemotsagda men vi hoppas att orsaken Àr en annan. Det kan bero pÄ statsbidragets utformning, en motprestation pÄ lika nivÄ, detta för att kommuner inte fÄr skÀra ned pÄ sina egna finansierade inköp av lÀromedel och ersÀtta dem med statliga pengar.

Under flera Är i rad har kommunstyrelsen pÄ grund av underbudgetering blivit tvungen att besluta om att skjuta till pengar för planerade utbyten och nyanskaffning av IT-utrustning, bland annat för elevdatorer. Vid byggen av infrastruktur i kommunen stÀller Trafikverket motprestationskrav för sin del av kostnaderna. HÀr kommer regeringen med en underbar möjlighet för kommunen att ge skolorna lÀroböcker till eleverna. Vi anser att de Àr vÀrda det!